Новости

Conceptul semnăturii electronice olografe poate fi implementat în Moldova

În contextul alinierii activităților procesuale la standardele de digitalizare și dezvoltării proiectului SIA „E-Dosar contravențional”, Ministerul Afacerilor Interne propune implementarea în Republica Moldova a conceptului semnăturii electronice olografe ce va asigura semnarea electronică a documentelor, într-un mod facil și prompt.

 

În cadrul ședinței secretarilor generali de stat a fost analizat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (reglementarea semnăturii electronice olografă), elaborat de MAI, care prevede completări la Codul contravențional și Legea nr.124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere.

 

Astfel, Legea nr. 124/2022 se propune a fi completată cu noțiunea „semnătură olografă electronică” prin care, în condițiile aprobării proiectului în redacția autorului, se va subînțelege semnătură scrisă de mână care conferă autenticitate legală unui document, cu utilizarea unui dispozitiv adiacent de forma unui pix ce se aplică pe documentele încadrate în format electronic.

 

În nota de întemeiere la proiect se subliniază că semnătura electronică olografă, reprodusă într-un cadru electronic ar fi semnarea de mână și scanarea imaginii într-un fișier sau încărcarea unei semnături de mână într-o aplicație care să permită apoi aplicarea ei pe documente în același format. Aceasta va fi o operațiune care va putea fi realizată de către oricine și nu va prezenta siguranță în ce privește identitatea părților, însă va fi utilizată în anumite contexte fiindcă va conferi documentului o notă personală.

 

De menționat, că analiza cadrului juridic național denotă faptul că prin Legea nr. 124/2022 sunt recunoscute semnăturile electronice şi sigiliile electronice, ale căror principii și mecanisme de utilizare le identifică a fi de tip avansat și de tip calificat. Însă sub incidența înțelesului noțiunilor acestor tipuri de semnături nu se încadrează și esența semnăturii electronice olografe, motiv pentru care MAI intervine cu proiectul menționat, prevederile căruia vor reglementa juridic acest tip de semnătură electronică, precum și mecanismul tehnic de aplicare.

 

Se propune ca noile prevederi să fie puse în aplicare din data publicării în Monitorul Oficial, Guvernului revenindu-i sarcina ca, în termen de două luni de la data publicării, să-și aducă actele sale normative în concordanță cu modificările din proiect.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

976 просмотры

Дата публикации:

16 Июль /2024 08:00

Catalogul tematic

Электронные услуги | Налоговые новости

Ключевые слова

implementarea proiectelor | concept | Semnătura electronică

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon