Новости

Consultări publice: Metodologia privind prelevarea probelor de mărfuri și transmiterea acestora pentru expertiză de laborator

Serviciul Vamal a înaintat pentru consultări publice proiectul Metodologiei privind prelevarea probelor și mostrelor de mărfuri și transmiterea acestora pentru expertiză/încercări de laborator (Metodologia), elaborat în contextul exercițiului de creare a cadrului normativ secundar, pentru reglementarea activității vamale conform prevederilor Codului vamal nr.95/2021 care urmează a fi pus în aplicare din 1 ianuarie anul 2024.

 

Se propune ca Laboratorul Vamal (LV) să efectueze expertize/încercări de laborator asupra probelor și mostrelor de mărfuri, supuse reglementărilor vamale, recepționate de la subdiviziunile SV şi alte autorități publice pentru verificarea corectitudinii clasificării acestora reieșind din prevederile Nomenclaturii combinate a mărfurilor; în cadrul dosarelor contravenționale și penale; în cazul în care există suspiciune că conțin droguri; pentru identificarea corespunzătoare a mărfurilor supuse accizelor în raport cu prevederile Titlului IV „Accizele” din Codul fiscal; în vederea identificării acestora (componența chimică) şi aplicării altor reglementări vamale etc.

 

Proiectul prevede că pentru solicitarea expertizei/încercărilor de laborator, funcționarul vamal care efectuează controlul vamal, va perfecta Cererea pentru expertiză/încercări de laborator, în care se va indica: cine a solicitat expertiza; temeiurile pentru care se solicită încercările; procesul-verbal de prelevare a probelor/mostrelor; obiectele, documentele şi alte materiale prezentate cu mențiunea când şi în ce împrejurări au fost descoperite şi ridicate; sarcina expertizei/încercărilor de laborator.

 

Prelevarea probelor de mărfuri pentru expertiză se va efectua de către funcționarul vamal care va efectua controlul vamal. Proiectul prevede că declarantul sau persoana desemnată de acesta vor fi în drept să asiste la prelevarea mostrelor de către SV şi de alte organe de control de stat. La rândul său, titularii mărfurilor şi reprezentanții acestora vor fi obligați să acorde asistență funcționarilor vamali la prelevarea probelor şi să efectueze din contul lor operațiuni necesare prelevării.

 

Pentru fiecare lot de marfă, se va permite prelevarea a 3 probe identice, cu următoarele destinații: proba 1 (analitică); proba 2 (de control); proba 3 (arbitrală). Se propune ca cheltuielile aferente încercării probelor de mărfuri, suportate de SV şi de LV, să nu fie compensate de către declarant, cu excepția cazurilor când încercările vor fi efectuate la solicitarea acestuia.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

492 просмотры

Дата публикации:

09 Август /2023 07:57

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

evidenta marfurilor

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon