Новости
Consultări publice: modificarea și rezoluțiunea contractului de parteneriat public-privat
Proiectul modificărilor la Legea nr. 179/2008 cu privire la parteneriatul public-privat elaborat și propus pentru consultări publice de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării prevede completarea legii cu prevederi ce vor reglementa revizuirea și rezoluțiunea contractelor de parteneriat public-privat (PPP).
Conform proiectului, orice modificare a contractului de PPP în timpul derulării acestuia va putea fi realizată cu aprobarea Guvernului, sau a autorității deliberative care a aprobat încheierea contractului. În aceste condiții partenerul public va fi în drept să solicite modificarea contractului în partea ce ține de repartizarea profitului, dacă din rezultatul desfășurării activităților, acesta obține un profit mai mic de 25% în raport cu profitul repartizat partenerului privat. Refuzul partenerului privat de renegociere a repartizării profitului, va putea constitui temei pentru partenerul public de rezoluțiune a contractului.
Se propune ca pentru orice modificare privind majorarea valorii contractului de PPP, obligația de asigurare a finanțării suplimentare să cadă în sarcina partenerului privat. Totodată, orice modificare în contract se va efectua prin semnarea de către părți a unui acord adițional, copia căruia se va transmite Agenției Proprietății Publice.
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, articolul, ce va reglementa condițiile rezoluțiunii contractului de PPP, va stabili că la încetarea anticipată a contractului de PPP, la inițiativa partenerului public, se vor aplica mecanismele de stingere a obligațiilor financiare, conform termenelor de plată și condițiilor prevăzute în documentația de atribuire și în contract.
Astfel, dacă rezilierea va avea loc pe durata realizării investiției, sumele datorate de către partenerul public partenerului privat se va calcula luând în considerare următoarele: minimum dintre valoarea de piață stabilită de un evaluator independent și valoarea stabilită în funcție de cheltuielile de capital suportate de către partenerul privat până la acel moment, fără costurile de finanțare aferente; sumele datorate cu titlu de penalități, nu trebuie să depășească valoarea lucrărilor executate până la momentul rezilierii contractului.
În cazul în care rezilierea contractului va avea loc ulterior realizării investiției, sumele datorate de către partenerul public partenerului privat se vor calcula luând în considerare raportul dintre valoarea de piață a bunului realizat în baza contractului de PPP, stabilită de un evaluator independent, și valoarea cheltuielilor capitale suportate de către partenerul privat până la acel moment, fără costurile de finanțare aferente, din care se vor scădea cheltuielile de amortizare a bunului, componenta aferentă cheltuielilor de investiție pentru realizarea bunului din plățile brute efectuate până la momentul rezilierii, sume aferente obligațiilor exigibile și neîndeplinite privind reparația și întreținerea bunului ce face obiectul contractului de parteneriat public-privat, până la momentul rezilierii contractului și profitul aferent etc.
Se propune ca din valoarea stabilită potrivit mecanismului descris supra, să se deducă sumele cu titlu de penalități aferente consecințelor negative ale rezilierii, raportat la valoarea contractului iar sumele datorate cu titlu de penalități nu trebuie să depășească valoarea neamortizată a bunului la care se adaugă cheltuieli cu investițiile aferente lucrărilor de reparații efectuate pe durata de operare.
În oricare dintre situațiile date, drepturile constituite de partenerul public în favoarea partenerului privat vor înceta, iar bunurile realizate sau dobândite de partenerul privat și reprezentând obiectul contractului de PPP, precum și cele necesare derulării serviciului public se vor transmite de drept partenerului public, libere de sarcini, în bună stare de funcționare și exploatabile conform standardelor aplicabile serviciului public și/sau bunurilor similare, în condițiile stabilite prin documentația de atribuire și contractul de PPP.
În acest context proiectul mai prevede că în situația în care partenerul privat va fi supus procedurii de insolvabilitate pe o perioadă mai mare de 3 luni de la data deschiderii procedurii, contractul de PPP va înceta anticipat din vina partenerului privat.
Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi acceptate până la 2 aprilie anul curent.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1024 просмотры
Дата публикации:
27 Март /2023 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
contracte | consultari publice | PPP
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии