Новости
Declararea averii și a intereselor personale: normele legislative vor fi revizuite
Sub diferență substanțială, în sensul Legii nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale (Legea nr. 133/2016), se va subînțelege diferența cumulativă ce depășește 20 de salarii medii lunare pe economie între modificări intervenite în avere, inclusiv cea înregistrată pe numele altor persoane, cheltuieli și venituri legale realizate de subiectul declarării, membrii săi de familie și concubinul/concubina, în perioada deținerii calității de subiect al declarării a persoanei supuse controlului.
Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 26 iulie anul curent, a votat în prima lectură proiectul legii pentru modificarea unor acte normative (declararea averii și a intereselor personale), înaintat de un grup de deputați în calitate de inițiativă legislativă, elaborat în vederea perfecționării cadrului normativ privind funcționarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), prevenirea situațiilor de restricții și limitări ale subiecților declarării, precum și declararea corectă/corespunzătoare a averii și intereselor personale a subiecților vizați cu astfel de obligații.
Astfel, proiectul prevede nu numai expunerea în redacție nouă a unor noțiuni în sensul Legii nr. 133/2016, dar și completarea cu noi subiecți ai declarării averii și intereselor personale. Conform inițiativei aprobate în prima lectură, subiecți ai declarării pot deveni membrii Consiliului de administrație a Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.
Modificările propuse la art. 4 din Legea nr. 133/2016 vin cu un șir de concretizări la capitolul obiectului declarării, iar intervențiile la art. 6 concretizează termenele de depunere a Declarației de avere şi interese personale.
Proiectul prevede și extinderea listei restricțiilor cu privire la achiziționarea, folosirea și înstrăinarea averii, reglementate de art. 191 din Legea nr. 133/2016. Astfel, se propune ca subiectul declarării să nu poată folosi mai mult de 30 de zile în decursul unui an, cu titlu gratuit sau la un preț considerabil mai mic decât cel de piață, mijloace de transport și bunuri imobile, cu excepția celor care aparțin companiilor sale, membrilor familiei sale, concubinului/concubinei, copiilor majori, părinților, socrilor, buneilor, fraților/surorilor; să locuiască mai mult de 12 luni în construcții care nu sunt înregistrate în registrul bunurilor imobile; folosi în RM mijloace de transport care nu îi aparțin și sunt înregistrate în străinătate.
Mai mult ca atât, subiecții Legii nr. 133/2016 nu vor fi în drept să procure la un preț considerabil mai mic sau înstrăina la un preț considerabil mai mare decât cel de piață, bunuri a căror valoare reală depășește un salariu mediu pe economie, cu excepția tranzacțiilor încheiate cu membrii familiei, concubinul/concubina, copii lor majori, părinții, socrii, buneii, frații/surorile; încălca regulile stabilite cu privire la primirea cadourilor de către agenții publici.
Prin modificările art. 23 alin. (6) se propune ca subiectul controlului, inclusiv din funcție publică electivă, constatat cu avere nejustificată sau în privința căruia s-a emis un act de constatare în condițiile1 art. 39 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate să fie decăzut din dreptul de a exercita orice funcție menționată la art. 3 alin. (1) al Legii nr. 133/2016 pe o perioadă de 3 ani.
-----------------------
1 Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate
Articolul 39. Efectele constatării încălcării regimului
juridic al conflictelor de interese, al
incompatibilităților, restricțiilor și
limitărilor
(1) În cazul în care se constată nedeclararea sau nesoluționarea unui conflict de interese ori încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, inspectorul de integritate:
b) după caz, emite un act de constatare în care solicită încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale subiectului declarării și aplică pentru acesta interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
594 просмотры
Дата публикации:
01 Июль /2024 08:00
Catalogul tematic
Налоговые новости
Ключевые слова
norme tehnice | interese personale | declarare veniturilor | declarare
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии