Новости
Depozitarea deșeurilor: Cum vor fi stabilite costurile?
Operatorul depozitului de deșeuri va fi obligat să își constituie un fond pentru închiderea și urmărirea postânchidere a depozitului, conform art. 16 și art. 25 din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile. Fondul se păstrează într-un cont purtător de dobândă deschis la o bancă comercială, cu excepţia cazului în care operatorul depozitului de deșeuri are calitatea de instituţie publică și fondul se păstrează într-un cont deschis la trezoreriile teritoriale ale Ministerului Finanțelor. Dobînda obţinută constituie sursa suplimentară de alimentare a fondului.
Prevederea este inclusă în Regulamentul privind depozitarea deșeurilor, proiectul căruia este propus pentru consultări publice de Ministerul Mediului.
Astfel, fondul se constituie în limita bugetului stabilit prin proiectul tehnic pentru construcția depozitului planificat pentru activitățile de închiderea și urmărirea postânchidere a depozitului și se realizează prin eșalonarea anuală a acestui buget, astfel:
- din cota-parte din tarifele de depozitare percepute de operator din prima zi a intrării în funcţiune a depozitului, unde se realizează depozitarea deșeurilor pentru persoana terță, stabilită în urma efectuării studiului de fezabilitate al depozitului;
- din cota-parte anuală din bugetul stabilit prin proiectul tehnic pentru construcția depozitului unde operatorii realizează eliminarea propriilor deșeuri.
Cota-parte din tarifele de depozitare care alimentează fondul se stabilește prin analiza financiar- economică la etapa de proiectare a depozitului, și se recalculează de către operator pentru cel mult 3 ani în vederea asigurării bugetului
Fondul se alimentează trimestrial, după finalizarea încasărilor echivalente operaţiunilor de depozitare pe perioada acelui trimestru, iar controlul depunerii sumelor prevăzute se face anual pe toată perioada exploatării depozitului.
Costurile aferente activităţii de depozitare a deșeurilor se suportă de către generatorii și deținătorii de deșeuri, iar autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsuri ca atât costurile prevăzute pentru organizarea și exploatarea unui depozit de deșeuri, cât și costurile estimate pentru închiderea și urmărirea postânchidere a depozitului sa fie acoperite de tariful stabilit de către operatorul depozitului de deșeuri pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu în acel depozit.
Totodată, autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca operatorii autorizați în gestionarea deșeurilor să depoziteze deșeurile colectate la depozitele la care a fost repartizată localitatea, conform contractului de gestionare directă sau prin delegare a gestiunii serviciului.
Localităţile care sunt deservite de un depozit de deșeuri sunt indicate în autorizaţia de mediu pentru gestionarea deșeurilor, eliberată operatorului depozitului în conformitate cu prevederile Legea nr. 209/2016 privind deșeurile. Operatorul depozitului va transmite informația privind deșeurile colectate și gestionarea acestora în Sistemul informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (SIA MD).
Conform Regulamentului, toate costurile determinate de activitatea de depozitare și exploatare a unui depozit de deșeuri, precum și costurile estimative pentru închiderea și urmărirea postânchidere a depozitului pentru o perioadă de minim 30 de ani, sunt acoperite de tarifele stabilite de operator pentru evacuarea oricărui tip de deșeu în depozitul respectiv, în conformitate cu prevederile Metodologiei privind calcularea tarifelor la unele servicii publice de gestionare a deșeurilor municipale.
Operatorii economici generatori de deșeuri nepericuloase care operează propriile depozite, evidenţiază separat în registrele contabile costurile prevăzute pentru organizarea, exploatarea și închiderea depozitului de deșeuri. Totodată, în cazul în care acești operatori oferă servicii de depozitare pentru terţi vor evalua costurile prevăzute pentru organizarea și exploatarea depozitului, cât și costurile estimate pentru închiderea și urmărirea postânchidere a depozitului în așa fel ca acestea să poată acoperi cheltuielile, bazându-se pe tarifele stabilite de operator pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu în acel depozit.
Proiectul poate fi consultat aici până la 2 septembrie curent.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
772 просмотры
Дата публикации:
25 Август /2023 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
depozitarea deșeurilor
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии