Новости

Determinarea capacității administrative a APL. Metodologia de stabilire a cheltuielilor administrative, publicată

Autoritățile administrației publice locale, care au capacitate administrativă adecvată au dreptul de a stabili și plăti indemnizații lunare personalului din aparatul primăriilor (inclusiv al preturilor mun. Chișinău și mun. Bălți, precum și personalului cu funcții de demnitate publică (primar general, pretor, vicepretor, primar, viceprimar). Plata indemnizației se acordă lunar pentru zilele efectiv lucrate.

 

În Monitorul Oficial din 4 octombrie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 84 din 26 septembrie 2023 cu privire la aprobarea Metodologiei de stabilire a cheltuielilor administrative pentru întreținerea aparatului autorității administrației publice locale în scopul determinării capacității administrative.

 

Capacitatea administrativă se consideră a fi adecvată atunci când volumul cheltuielilor administrative a unității administrativ-teritoriale nu depășesc 50% din suma totală a veniturilor proprii și a defalcărilor de la impozitele și taxele de stat.

 

Conform metodologiei publicate, cheltuieli administrative sunt cheltuielile efectuate de autoritatea publică locală a unei unități administrativ-teritoriale din bugetul local pentru întreținerea în ansamblu a structurilor funcționale ale APL de nivelul I, mun. Bălți și mun. Chișinău, cu excepția cheltuielilor alocate cu caracter special și celor aferente proiectelor finanțate din surse externe. Totodată, cheltuielile cu caracter special sunt alocațiile cu caracter ocazional și specific din contul fondurilor și programelor speciale ale bugetului de stat, distinse pe baza componentei sursei de cheltuieli în conformitate cu Clasificația bugetară.

Activitățile (P3) conform clasificației bugetare a programelor care sunt luate ca bază pentru determinarea și calcularea cheltuielilor administrative, valabile pentru toate grupele conform clasificației funcționale a cheltuielilor indiferent de funcția atribuită unde se reflectă cheltuiala pe activitate, sunt următoarele:

  • 00002 – Activitatea consiliilor locale
  • 00005 – Activitatea executivelor locale
  • 00009 – servicii de suport
  • 00031 – administrarea patrimoniului public
  • 00059 – activități centralizate
  • 00060 – deservire centralizată
  • 00074 – activitatea administrativ-militară
  • 00245 – susținerea activităților sistemului de protecție socială

 

Astfel, la calculul capacității administrative se va lua raportul dintre cheltuielile administrative menționate mai sus și suma veniturilor proprii și a defălcărilor de la impozitele și taxele de stat, după o formulă.

 

Pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, cu excepția celor din unitatea teritorială cu statut juridic special (UTA Găgăuzia), defalcările de la impozitele și taxele de stat includ doar impozitul pe venitul persoanelor fizice, repartizarea căruia este stabilită expres la art. 5 din Legea nr. 397/2003 privind finanțelor publice locale. Veniturile bugetelor satelor (comunelor) și ale orașelor (municipiilor) din componența UTA Găgăuzia, potrivit art. 5 alin 2 din Legea 397/2003, în baza deciziei Adunării Populare, pot include defalcări și de la alte impozite și taxe de stat lăsate la dispoziția bugetului central al UTA Găgăuzia.

 

Mijloacele financiare destinate achitării indemnizație lunare sunt alocate din bugetul local prin decizia autorității reprezentative și deliberative a APL eligibile din resursele proprii (venituri proprii, defalcări de la impozite și taxe de stat, transferuri cu destinație general și sursele de finanțare a bugetelor locale).

 

Amintim că anterior (la 15 iunie curent) a fost publicat Regulamentul-cadru cu privire la stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul autorităților administrației publice locale, care servește drept bază pentru elaborarea propriilor regulamente cu privire la stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul autorităților administrației publice locale. Regulamentul mai stabilește că Ministerul Finanțelor anual, până la 31 ianuarie, va calcula capacitatea administrativă a unităților administrativ-teritoriale în baza datelor de execuție bugetară pe anul precedent, pentru determinarea eligibilității autorității, în vederea stabilirii indemnizației lunare beneficiarilor. Informația respectivă va fi plasată pe pagina web oficială a Ministerului Finanțelor la rubrica „Finanțe publice locale”.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

981 просмотры

Дата публикации:

06 Октябрь /2023 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

indemnizatie

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon