Новости
Adunarea Generală RDCR: realizări și provocări
Rețeaua de Dezvoltare a Comunităților Rurale care include asociații obștești, producători agricoli, antreprenori, reprezentanți ai administrației locale, regionale, dar și naționale au examinat rezultatele Rețelei pentru anul 2021, raportul fiind prezentat în cadrul adunării generale a RDCR.
Aurelia Bondari, președinta RDCR a prezentat dare de seamă, în care a totalizat realizările din anul precedent, inclusiv elaborarea a două documente de poziție „Politici și cadru legal stimulatorii pentru cooperarea agricultorilor” și „Clasificarea categoriilor de producători agricoli în cadrul politicii de subvenționare”.
Primul dintre acestea a fost elaborat de RDCR prevede recomandări, care au menirea să faciliteze și încurajeze cooperarea agricultorilor. Documentul conține propuneri de modificare a normelor juridice ce țin atât de politica fiscală, cât și de legislația cu privire la subvenționare a cooperativelor și ar stimula producătorii să se asocieze și să beneficieze de anumite scutiri de taxe, dar și de finanțare din partea statului.
„Clasificarea categoriilor de producători agricoli în cadrul politicii de subvenționare” a vizat în mod direct politica de subvenționare a agricultorilor și modul în care sunt repartizate resursele din fondul de stat. În urma analizei, membrii RDCR au constatat că politica de subvenționare conține un șir de deficiențe, inclusiv și în alocarea neechilibrată a resurselor, atât pe sectoare, cât și pe categorii de beneficiari. Astfel, antreprenorii mici și mijlocii sunt marginalizați, iar pentru a elimina această diferență, RDCR a întocmit o listă de propuneri care să contribuie la un nou concept al sistemului de subvenționare pentru perioada de implementare a noii Strategii de Dezvoltare Agrară și Rurală 2022 – 2027. Una dintre cerințe a fost introducerea unei categorii noi de producători agricoli - micro producătorii. Această categorie oferă șansă și agricultorilor care nu depășesc suma de afaceri de 50 000 lei, care ar putea beneficia de subvenții de stat.
Un alt rezultat al RDCR pentru anul precedent sunt patru vizite de studiu, în care membrii rețelei au avut posibilitatea să beneficieze de schimb de experiență în România și Letonia, fiind posibilă stabilirea relațiilor de colaborare cu Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din România, dar și cu Forumul Rural din Letonia.
După prezentarea raportului de activitate a urmat o rundă de dezbateri pe mai multe aspecte care țin de modul în care se vor dezvolta localitățile rurale din țara noastră. Astfel, s-a pus accentul pe turismul rural, abordarea LEADER și orientarea spre agricultura organică.
Gintautas Baranauskas, reprezentant al Delegația Uniunii Europene în Moldova, a menționat că procesul de dezvoltare a comunităților din mediul rural continuă, deși are o serie de provocări. Transformările din sectorul public trebuie să răspundă tendințelor de schimbare economică la nivel global ca să facă față crizei din sectorul securității și sănătății și să contribuie la dezvoltarea unui mediu rural rezilient și competitiv.”Uniunea Europeană va continua să susțină implicarea societății civile în procesul de elaborare a politicilor publice. Iar RDCR este una dintre aceste entități. Noi apreciem efortul și energia depusă de membrii Rețelei, dar și rezultatele obținute, mai ales că ultima perioadă de activitate a fost plină de provocări.”
Adunarea Generală RDCR are scopul să identifice și principalele direcții de activitate pentru anul 2022. Prioritatea rețelei rămâne implicarea membrilor atât la perfectarea documentului de politici principal pentru mediul rural Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022-2027, cât și participarea le implementarea acestuia.
La final de ședință a fost elaborată o rezoluție, care conțin principalele aspecte ce țin de activitatea RDCR pentru anul 2022.
RDCR este o platformă care cheamă la dialog societatea civilă, reprezentanții instituțiilor de stat, reprezentanții APL-urilor locale și regionale și antreprenori din sectorul agro-rural. RDCR a fost creată în cadrul proiectului „Implicarea societății civile în îmbunătățirea politicilor și promovarea modelelor eficiente de dezvoltare rurală”, finanțat de Delegația Comisiei Europene din Republica Moldova și implementat de către Federația Agricultorilor din Moldova „FARM”, în parteneriat cu Federația Agricultorilor „Fermierul” (România), ONG „Workshop of Solutions” (Letonia) și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
795 просмотры
Дата публикации:
28 Март /2022 07:53
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
asociatii obstesti | APL | antreprenor
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии