Новости
Apicultura autohtonă: brand unic, subvenții și turism apicol
În Republica Moldova ar putea fi înregistrat un brand unic pentru mierea autohtonă, în scopul promovării produselor apicole naționale. Totodată, autoritățile intenționează să creeze un registru electronic al apicultorilor.
Cabinetul de miniștri a votat proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Programului național de dezvoltare a apiculturii în Republica Moldova pentru anii 2021-2025 și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia pentru anii 2021-2022.
Planul privind implementarea Programului național conține 31 de acțiuni, printre care consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ, inclusiv promovarea învățământului profesional dual în domeniul apicol, dezvoltarea serviciilor de consultanță și școlarizare în domeniu, sensibilizarea practicării apiculturii profesioniste și promovarea acesteia în rândul tinerilor, elaborarea profilurilor investiționale pentru acest sector, subvenționarea investițiilor pentru crearea și modernizarea laboratoarelor de analiză a produselor apicole.
Totodată, se intenționează promovarea turismului apicol prin stimularea înființării noilor locuri de cazare în agroturismul cu activități apicole, crearea centrelor apicole regionale, subvenționarea grupurilor de producători agricoli în vederea asigurării cu echipament modern, simplificarea procedurilor de export al mierii și oferirea suportului pentru accesul pe piețele externe etc.
Potrivit notei informative, cheltuielile totale pentru implementarea programului (perioada stabilită de cinci ani) vor constitui 1148,5 mil. lei, din care 781,46 mil. lei vor fi alocați de la bugetul de stat, iar beneficiile directe de la activitatea apicolă vor constitui peste 3400 mil. lei – surse obținute de la comercializarea produselor apicole, dar și a roiurilor și a reginelor, ceea ce ar constitui de circa 4,3 ori mai mult față de investițiile oferite din buget.
Potrivit datelor statistice, în perioada anilor 2011-2019 producerea mierii în țara noastră a fost în continuă creștere, înregistrând valori de la 2,8 la 5,7 mii tone pe an. Totodată, costul pentru producerea unui kilogram de miere în RM constituie între $1,65-1,80 în cazul unui an favorabil. În același timp, conform unor estimări ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, volumul producției de miere în țara noastră ajunge la $4,4 mil. și se situează pe poziția 54 în lume (în baza datelor din anii 2009-2013).
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1586 просмотры
Дата публикации:
23 Октябрь /2020 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
miere | turism | Export | Republica Moldova
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии