Новости

Când deșeurile pot deveni materie primă

Deșeurile de cupru, fier și oțel, cele din aluminiu (inclusiv aliajele de aluminiu), cioburile de sticlă și compostul, la îndeplinirea unor anumite criterii, ar putea să nu mai fie calificate ca deșeuri, în scopul promovării reciclării acestora, asigurării unui nivel ridicat de protecție a mediului, reducerii consumului de resurse naturale și a cantității de deșeuri direcționate spre eliminare.
 
Ministerul Mediului propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea criteriilor de încetare a statutului de deșeu pentru cele 5 fluxuri de deșeuri menționate. Proiectul conține și Indicațiile metodice privind stabilirea criteriilor de încetare a statutului de deșeu, ce vor oferi Agenției de Mediu o metodologie generală de stabilire a criteriilor de încetare a statutului de deșeu, dezvoltarea criteriilor de încetare a statutului de deșeu și efectuarea evaluării impactului.
 
Astfel, statutul de deșeuri ar putea înceta la operațiunea de valorificare, materialele de intrare, îndeplinirea de către producător a cerințelor privind Declarația de conformitate și managementul calității, în cazul cioburilor de sticlă, dacă acestea sunt destinate producției de substanțe sau alte articole în procese de retopire, sau în cazul compostului, dacă va fi destinat utilizării în modul prescris de legislația specială care reglementează îngrășămintele și ameliorarea solului etc.
 
După cum se menționează în nota proiectului, prin Legea nr.209/2016 privind deșeurile a fost introdus conceptul de încetare a statutului de deșeu (ÎSD), care se bazează pe seturi de criterii astfel, încât pentru anumite fluxuri de deșeuri să nu fie aplicat statutul de deșeu în momentul în care au trecut printr-o operațiune de valorificare, inclusiv reciclare, și îndeplinesc o serie de criterii specifice. Criteriile trebuie să includă valorile limită pentru poluanți acolo unde este necesar și să ia în considerare toate efectele posibile asupra mediului ale materialului pentru care se solicită încetarea statutului de deșeu.
 
Astfel, art.6 alin (1) al Legii nr. 209/2016 prevede că, în momentul în care trec printr-o operațiune de valorificare și dacă îndeplinesc criteriile specifice enumerate în continuare, deșeurile pot înceta să mai fie considerate deșeuri:
  • substanța sau obiectul rezultat se utilizează în mod curent pentru îndeplinirea unor scopuri specifice;
  • există o piață sau cerere pentru substanța sau obiectul în cauză;
  • substanța sau obiectul îndeplinește cerințele tehnice pentru îndeplinirea scopurilor specifice și respectă normele aplicabile produselor;
  • utilizarea substanței sau a obiectului nu va produce efecte nocive asupra mediului sau a sănătății populației.
 
Proiectul conține și exemple de categorii de impact utilizate cel mai des pentru acordarea statului de ÎSD, printre care: încălzirea globală, toxicitatea umană, ocuparea naturii, energie neregenerabilă, epuizarea stratului de ozon, impactul asupra ecosistemelor, impactul asupra productivității resurselor  etc.       
 
Regulamentul este destinat tuturor agenților economici care activează pe teritoriul RM și practică activități de gestionare a deșeurilor, în mod special instalații de valorificare a deșeurilor și care intenționează să producă, în rezultatul operațiunii de valorificare, materii care ar respecta anumite criterii de calitate și ar înceta să mai fie deșeuri, devenind materii prime cu o valoare mai mare comparativ cu deșeurile, care pot fi comercializate și reîntoarse în circuitul economic.
 
Costurile anticipate ale intervenției statului pentru asigurarea implementării prevederilor Regulamentului țin de cheltuielile de administrare a solicitărilor de acordare a statutului de ÎSD (incluse în cheltuielile de funcționare a Agenției de Mediu) și alte cheltuieli de punere în aplicare. Agenții economici care vor solicita acordarea statutului de ÎSD pentru deșeurile care fac obiectul proiectului vor demonstra conformarea cu criteriile stabilite.
 
Documentul poate fi consultat până la 10 mai curent.
author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

638 просмотры

Дата публикации:

20 Апрель /2022 07:56

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

deseuri | materia prima | proiect de lege

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon