Новости

„Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici”

Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu suportul BERD și al altor parteneri de dezvoltare, a elaborat raportul Matricea COVID 19 de impact al crizei legate de pandemie  asupra sectoarelor economice (conform definiției în CAEM). Matricea de politici pentru recuperarea economică în condiții de pandemie conține acțiuni grupate în trei categorii:
 
  1. Reducerea constrângerilor normative în suportul sectorului privat afectat de criza pandemică
  2. Oferirea facilităților și reducerea constrângerilor administrative în domeniul fiscal
  3. Oferirea suportului de stat pentru dezvoltarea sectorului privat afectat de pandemie.
 
Experții au constatat că, de la începutul pandemiei, circa 32 mii de persoane din sectorul real al economiei (8,9% din numărul de angajați) și-au pierdut locurile de muncă. Cele mai masive disponibilizări de personal s-au produs în agențiile de turism (84%), sectorul HORECA (44,6%) și fabricarea mobilei (19%). Puternic au fost afectate și transporturile terestre și serviciile de depozitare (14,8%), agenții imobiliari (14,1%), comerțul (12,8%), industria textilă (10,8%), liber profesioniștii (10,3%) și angajații din domeniul artei (9,9%).
 
În același timp, potrivit ANOFM în primele 7 luni ale anului 2020, numărul persoanelor înregistrate cu statut de șomer a fost de 31,6 mii, dintre care la finele lunii iulie doar 3868 de persoane (12%) beneficiau de ajutor de șomaj.
 
În studiu se mai menționează că, reieșind din statistica pentru primele luni ale pandemiei, vânzările ratate se cifrează la 86 mld.lei, ceea ce implică venituri ratate la bugetul public național în mărime de 17,3 mld. lei sau 27% față de nivelul acestuia în 2019.
 
Efectele sistării activității economice pe durata stării excepționale au fost resimțite acut de majoritatea sectoarelor pentru care interacțiunea nemijlocită cu clientul este fundamentală. Cu toate acestea, mult mai costisitoare sunt efectele pe termen mediu legate de diminuarea veniturilor populației și, în consecință, diminuarea cifrei de afaceri. Pentru mulți agenți economici diminuarea fără precedent a pieței înseamnă închiderea definitivă a afacerii. Alte sectoare sunt în căutare de soluții care să le permită ajustarea la noua realitate care presupune activitatea la o capacitate operațională redusă.
 
O precondiție pentru menținerea agenților economici pe linia de plutire este optimizarea costurilor prin: reduceri de personal; amânarea proiectelor investiționale; reducerea bugetelor pentru marketing, promovarea și trecerea la comerțul online.
 
Totodată, în studiu se menționează că în contextul crizei a crescut simțitor riscul insolvabilității, în special în cazul întreprinderilor decapitalizate, s-a redus vizibil accesul la credite noi, iar odată cu reluarea activității economice în regim obișnuit, întreprinderile s-au confruntat cu o scădere puternică a vânzărilor în raport cu anii precedenți.
 
Studiul poate fi vizualizat aici.
author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

762 просмотры

Дата публикации:

19 Февраль /2021 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Consiliul Economic | matrice | economia

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon