Новости
Codul muncii: modificări votate în lectură finală
Anterior proiectele au fost descrise de PP „Monitorul Fiscal FISC.md”, iar astăzi reamintim principalele aspect ce urmează a fi reținute de angajați și angajatori.
Astfel, noile prevederi ale CM oferă posibilitatea de aplicare a programelor flexibile de muncă; scutirea persoanelor, la momentul angajării, de obligativitatea de a prezenta unele documente improprii pentru angajator; realizarea dreptului angajatorului de a transfera temporar salariatul (cu acordul scris al acestuia) la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea locului de muncă de bază; acordarea dreptului salariatului la un concediu neplătit pentru cel mult 90 zile în cazul în care acesta intenționează să adopte un copil etc. CM va conține expres și norma potrivit căreia pauzele de masă, cu excepțiile prevăzute în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern al unității sau în contractul individual de muncă nu se includ în timpul de muncă.
Alt proiect aprobat exclude dreptul de veto al sindicatelor în procedura de concediere a salariaților aleși în organele sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază. Totodată, acestea vor fi consultate în cazul tragerii la răspundere disciplinară, transferul la o altă muncă sau concedierea angajaților membrilor de sindicat, a salariaților aleși în organele sindicale și a conducătorilor organizațiilor sindicale primare (neeliberați de la locul de muncă de bază).
Concomitent, este prevăzut accesul funcționarilor sindicali la justiție pentru a-și apăra drepturile în cazurile unor abuzuri care au stat la originea concedierii lor, iar angajatorul, la examinarea litigiului individual de muncă de către instanța de judecată, va fi obligat să demonstreze legalitatea și să indice temeiurile eliberării din serviciu a respectivului salariat. Astfel, a fost exclusă prevederea prin care concedierea salariaților care au fost aleși în organele sindicale era imposibilă timp de doi ani după expirarea mandatului.
Amintim că, recent, publicația noastră a deschis o rubrică nouă – Legislația muncii, care va fi suplinită permanent cu explicațiile necesare în activitatea cotidiană a întreprinderilor. Tot aici, după punerea în aplicare a prevederilor descrise supra, veți găsi și analiza detaliată a noilor prevederi, dar și recomandări ce țin de aplicarea corectă a acestora.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
5026 просмотры
Дата публикации:
13 Июль /2020 07:59
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
Codul muncii | lectură finală | parlament | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии