Новости

Codul muncii: soluționarea litigiilor, altfel

Indemnizația de eliberare din serviciu la încetarea contractului individual de muncă în legătură cu restabilirea la locul de muncă, conform hotărârii instanței de judecată, a salariatului care a îndeplinit anterior munca respectivă, va fi majorată până la două salarii medii lunare. La etapa actuală, acești salariați beneficiază de o indemnizație în mărimea unui salariu mediu achitată pentru 2 săptămâni.
 
În Parlament este înregistrată o inițiativă legislativă prin care sunt propuse modificări în prevederile Codului muncii, scopul acestora fiind îmbunătățirea cadrului legal în domeniul legislației muncii și asigurării respectării drepturilor salariaților și angajatorilor.

 

Autorii proiectului propun și stabilirea termenului de validitate a sancțiunii disciplinare în funcție de tipul sancțiunii, luând în considerare faptul că acestea se aplică în dependență de gravitatea faptei comise. Astfel, dacă la momentul de față Codul muncii prevede un termen unic pentru toate tipurile de sancțiuni disciplinare (un an din ziua aplicării), în cazul aprobării proiectului, termenul de validitate ar putea constitui:

  • 6 luni din ziua aplicării în cazul avertismentului,
  • 9 luni din ziua aplicării în cazul mustrării
  • 12 luni din ziua aplicării în cazul mustrării aspre.

 

Totodată, se propune reducerea termenului, de la trei ani la un anpentru depunerea în instanța de judecată a cererii privind soluționarea litigiului individual de muncă în cazul în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură ce i se cuvin salariatului.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Парламент Республики Молдова

1579 просмотры

Дата публикации:

14 Февраль /2022 07:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

proiect de lege | Codul muncii | litigii

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon