Новости

Comerțul online: identificarea obstacolelor critice pentru dezvoltarea sectorului

Situația actuală din domeniul comerțului electronic, dar și problemele cu care se confruntă agenții economici, precum și unele soluții pentru depășirea acestora, au fost discutate astăzi pe platforma Clubului Presei Economice. În cadrul evenimentului au fost pezentate rezultatele unui studiu în domeniul comerțului electronic în Republica Moldova, care a fost elaborat cu suportul USAID în baza unei serii de interviuri online, ce au vizat identificarea obstacolelor critice pentru dezvoltarea comerțului electronic.
 
În cadrul studiului au fost intervievați reprezentanții autorităților și instituțiilor publice, partenerii de dezvoltare, sectorul asociativ, companiile de logistică, furnizorii de soluții TIC și de plăți online, ÎMM-uri și comercianți online.

 

Astfel, printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă participanții la comerțul online au fost menționate:

  • necesitatea elaborării unui ghid privind protecția consumatorilor în cazul comerțului electronic
  • reglementarea utilizării datelor cu caracter personal în cadrul identificării clienților la distanță
  • adaptarea Legii comerțului electronic la legislația comunitară și includerea tuturor termenilor și conceptelor utilizate în domeniu
  • lipsa cunoștințelor privind comerțul electronic și solicitări privind organizarea unor cursuri de instruire
  • soluții eficiente de achitare și de acceptare a plăților
  • introducerea unui mecanism de subvenționare echivalentă cu cash-backul.

 

După cum a menționat directorul Departamentului sisteme de plăți a Băncii Naționale, Victor Șușu, în perioada următoare BNM va realiza mai multe acțiuni ce vor contribui la dezvoltarea comerțului electronic, cum ar fi modernizarea sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI), promovarea instrumentului plăților instant, continuarea proiectelor de educație financiară pentru populație etc.

 

Proiectul de legi ce se referă la digitalizarea economiei (pachetul digitalizării nr.1) este deja pe agenda Parlamentului și există voință politică pentru aprobarea măsurilor ce se referă la stimularea comerțului electronic, a menționat Radu Marian, care a anunțat și despre elaborarea unui proiect de lege ce va reglementa eliberarea bonului fiscal electronic.

 

La rândul său, șeful Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor, SFS, Igor Lazari, a reiterat faptul că pentru vânzarea în cadrul comerţului electronic, cu plata în numerar şi/sau prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar, eliberarea facturii fiscale nu este obligatorie. Totodată, speakerul a menționat că vânzarea electronică a mărfurilor este atribuită la comerţul cu amănuntul, în conformitate cu Nomenclatorul unităţilor comerciale.

 

Referitor la locul înregistrării, în cazul comerțului electronic se are în vedere depozitul unde este amplasată marfă până la momentul comercializării, iar dreptul de a desfășura comerțul electronic se obține din momentul înregistării la Camera Înregistrării de Stat a persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual.

 

Reprezentanții mediului de business prezenți la discuții au solicitat o abordare unică privind interzicerea promovării și comercializării online a unor tipuri de produse (țigarete, băuturi alcoolice), precum și suport pentru dezvoltarea infrastructurii de plăți.

 

Vă recomandăm să consultați și următoarele articole publicate în ediția noastră electronică, la subiectele discutate:

Aspecte ce urmează a fi luate în calcul la efectuarea comerțului electronic

 

Vânzarea online a mărfurilor: prevederi juridice, contabile și fiscale

 

Magazin online ≠ Facebook ≠ Instagram≠ Landing Page

 

 Кэшбэк (cashback): правила бухгалтерского учета и налогообложения

 

Eliberarea facturii fiscale în cadrul comerțului electronic: obligatorie sau nu?

 

Revocarea de către consumator a contractului încheiat prin mijloace electronice și altele.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

998 просмотры

Дата публикации:

12 Октябрь /2021 15:29

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

comert electronic | online | clubul de presă | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon