Новости

Comitetele sectoriale ale CCI vin cu propuneri ce țin de politica fiscală și vamală pentru anul 2021

Asigurarea unei legislații fiscale și vamale favorabile dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice și susținerea mediului de afaceri sunt prioritățile politicii fiscale și vamale pentru anul 2021.
 
Astăzi, 30 septembrie 2020, în cadrul ședinței comune a comitetelor sectoriale ale Camerei de Comerț și Industrie, secretarul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a prezentat principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirilor organizate în contextul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 cu asociațiile de business.

 

Potrivit lui Dorel Noroc, la moment Ministerul Finanțelor este antrenat în discuții cu mediul de afaceri, care vor continua și pe parcursul lunii octombrie. Ulterior, propunerile vor fi analizate și sintetizate, agreate cu Fondul Monetar Internațional, după care va fi elaborat proiectul care va fi propus pentru consultări publice.

 

Astfel, în ședințele anterioare cu asociațiile de business au fost examinate măsurile ce vizează scutirile acordate persoanelor fizice, uniformizarea cotelor impozitelor pe venit, regimul fiscal al dividendelor distribuite persoanelor juridice, al TVA aferent producției agricole, subvenționarea impozitelor salariale la angajarea persoanelor cu dizabilități, previzibilitatea taxelor locale etc.

 

De asemenea, a fost analizată posibilitatea includerii taxei rutiere în cota accizei aferentă produselor petroliere, practică aplicată în multe state. Astfel, este vorba despre modificarea mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, aceasta  fiind exclusă concomitent cu majorarea accizei la carburanți. În acest sens, mărimea taxei rutiere suportată de către contribuabili va fi direct proporțională cu cantitatea de produse petroliere consumată.

 

Alte subiecte vizează implementarea unui mecanism de subvenționare a companiilor de colectare și reciclare a ambalajelor, măsuri de diminuare a numerarului în economie, reglementarea cotelor accizelor pentru produsele din tutun etc.

 

De asemenea, reprezentanții mediului de afaceri au solicitat continuarea Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale.

 

Reprezentanții comitetelor sectoriale ale CCI au solicitat includerea mai multor măsuri ce se referă la taxele rutiere, prezentarea dărilor de seamă în format electronic și semnătura electronică, importul de servicii de către parcurile IT, reglementarea învățământului dual, susținerea comerțului electronic etc. Toate propunerile vor fi prezentate Ministerului Finanțelor.

 

Reamintim că până la momentul actual au avut loc consultări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2021 cu asociații de business precum: Asociația Business-ului European, Asociația Investitorilor Străini, Camera de Comerț Americană din Moldova.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова | Торгово Промышленная Палата Республики Молдова

1204 просмотры

Дата публикации:

30 Сентябрь /2020 15:33

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

politica bugetar fiscala | CCI | Dorel Noroc | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon