Новости
Consultarea măsurilor politicii fiscale 2021 continuă
Intrăm în această perioadă pregătiți și vom face față la toate conturile înaintate către plată. Mai mult ca atât, noi trebuie să asigurăm și un sold pentru a intra în anul 2021, a menționat ministrul.
Referindu-ne la măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, acestea au ca obiectiv o legislație fiscală și vamală favorabilă dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice și susținerea mediului de afaceri.
După cum a explicat secretarul de stat, Dorel Noroc, documentul este la etapa de consultări, procesul elaborării și promovării acestuia fiind stabilit inițial pentru perioada aprilie-mai, însă, în contextul pandemiei, ministerul a fost antrenat în elaborarea celor trei proiecte de susținere – Programul de subvenționare a plăților pentru șomajul tehnic și staționare, Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA care sunt în derulare, la moment fiind cheltuiți pentru implementarea acestora peste 120 mil. lei.
Astfel, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor cu mediul de afaceri vizează stabilirea regimului TVA în agricultură, fiind propusă aplicarea unei cotei reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, concomitent cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară, asigurând o uniformizare a cotei TVA pe lanțul valoric.
Actualul mecanism, conform căruia agriculturii achită 20% pentru tehnica agricolă, nu doar că nu asigură competitivitatea, dar reprezintă și un mare dezavantaj pentru producătorii agricoli. Totodată, mecanismul a generat acumulări în cont a sumei TVA la agricultori de circa 1,8 mld. lei, ceea ce implică limitarea sectorului agricol în utilizarea resursele financiare respective, a explicat secretarul de stat.
În același timp, autoritățile propun stabilirea accizelor pentru o perioadă de trei ani, ceea ce va asigura previzibilitate pentru mediul de afaceri și pentru încasările bugetare. Astfel, se preconizează o creștere a cotei accizelor pentru produsele din tutun cu 15%, la produsele din alcool – cu 5% și la cele petroliere – în mărimea PIB-ului nominal de 9%.
Documentul mai prevede implementarea unui nou mecanism al plății pentru poluarea mediului, bazată pe subvenționarea companiilor de colectare și reciclare a ambalajelor. Totodată, experții prezenți la discuție au propus o altă abordare – stabilirea angajamentului agenților economici de a colecta deșeurile și taxarea celor care nu vor respecta această obligație.
Măsurile de diminuare a numerarului în economie, de asemenea, fac partea din conceptul politicii fiscale pentru anul viitor, fiind propuse următoarele praguri:
- plățile efectuate între agenți economici în numerar 100 000 lei lunar/10 000 per tranzacție;
- obligativitatea deținerii POS terminal la subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500000 lei;
- plățile efectuate de persoană fizică în numerar nu mai mari de 100000 lei per tranzacție.
În acest sens, participanții la discuții au menționat că, în cazul persoanelor fizice, ar fi binevenită revizuirea acestui prag, cel puțin pentru unele situații, cum ar fi procurarea spațiului locativ.
De asemenea, la anul viitor ne așteaptă includerea taxelor rutiere în accize la produsele petroliere. După cum a explicat secretarul de stat, pentru sectoarele care nu utilizează infrastructura drumurilor, cum ar fi agricultura, se propune să fie majorat Fondul de subvenționare cu mărimea taxei ce urmează a fi achitată, pentru ca reprezentanții sectorului să nu resimtă nici o presiune.
Alte măsuri incluse în documentul privind politica fiscală și vamală pentru anul viitor sunt majorarea scutirii personale și scutirii suplimentare majore cu 5% și majorarea scutirii pentru persoanele întreținute cu 50%, uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor, continuarea Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale, eliminarea prohibițiilor la importul mijloacelor de transport, reorganizarea Serviciului Vamal etc.
Recomandăm să examinați și acest articol.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1143 просмотры
Дата публикации:
23 Октябрь /2020 14:27
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
politica bugetar fiscala | Serghei Puşcuţa | Dorel Noroc | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии