Новости

Contractarea serviciilor sociale ar putea fi simplificată

În cazul achiziționării serviciilor sociale, operatorii economici ar putea fi exceptați de la oferirea garanțiilor de bună execuție a contractelor/garanțiilor de ofertă, iar autoritățile publice contractante ar putea, prin alte instrumente legale, să responsabilizeze operatorul economic pentru ca acesta să-și execute obligațiile contractuale, cum ar fi stabilirea unor clauze specifice, plata eșalonată, stabilirea unor penalități.
 
Parlamentul a aprobat cu 76 de voturi în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea asistenței sociale, Legea cu privire la serviciile sociale, Legea privind achizițiile publice și Legea privind administrația publică locală) pentru a aduce claritate procesului de contractare a serviciilor sociale.

 

Conform notei proiectului, administrația publică locală care asigură organizarea serviciilor sociale la nivel local, din lipsa capacităților interne, contractează servicii sociale de la prestatorii publici sau privați. Procedura s-a dovedit a fi una extrem de dificilă din motivul unor prevederi limitative impuse de cadrul normativ, dar și a lipsei unei reglementări clare a procesului de contractare a serviciilor sociale.

 

După cum a explicat autorul proiectului, reglementarea excepției prezentării garanțiilor de ofertă și bună execuție ar elimina un impediment financiar și administrativ important pentru organizațiile societății civile în participarea acestora în cadrul achizițiilor publice. Potrivit art. 59 alin.7) din Legea privind achizițiile publice, în cazul în care operatorului economic nu i-a fost atribuit un contract pentru serviciile în cauză în ultimii 3 ani, acesta nu va putea participa la procedurile de atribuire, astfel,  nu va mai putea fi contractat de APL, în condițiile în care prestatorii de servicii sociale sunt foarte puțini (într-o anumită autoritate administrativ-teritorială poate fi doar unul).

 

În același timp, se propune ca autoritățile APL să evalueze anual necesitățile comunității cu privire la serviciile sociale, cu posibilitatea de a implica în procesul consultativ prestatori de servicii sociale și organizații necomerciale care apără drepturile și interesele beneficiarilor acestor servicii.

 

De asemenea, APL va aproba, conform necesităților comunității, programe de dezvoltare a serviciilor sociale, care includ informații detaliate privind numărul și categoriile de beneficiari, serviciile sociale existente, cele propuse pentru a fi create, posibilitățile de contractare a acestora, bugetul estimat și sursele de finanțare.

 

Totodată, APL va planifica anual tipurile de servicii sociale și ca identifica mijloacele financiare pentru prestarea acestora în funcție de necesitățile stabilite, inclusiv pentru procurarea serviciilor sociale de care nu dispun sau pe care nu este rezonabil economic să le presteze individual. În conformitate cu necesitățile constatate, vor fi propuse spre aprobare consiliului local programe de dezvoltare a serviciilor sociale și a listei anuale a serviciilor spre  a fi contractate de la presatori.

 

Proiectul a fost consultat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Парламент Республики Молдова

819 просмотры

Дата публикации:

13 Май /2022 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

servicii sociale | proiect de lege | prima lectura

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon