Новости

Convenția colectivă în domeniul agriculturii, modificată

La data de 27 decembrie 2021 Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară și Federația Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind" au semnat Protocolul – Acord de modificare și completare a Convenției colective (nivel de ramură) prelungit pentru anii 2021-2023.
 
Potrivit documentului publicat în MO, părțile au convenit asupra majorării salariul tarifar pentru categoria I de calificare stabilit în agricultură, industria prelucrătoare, inclusiv alimentară și ramurile conexe. Noile tarife sunt prezentate în continuare.
 
Protocolul suplinește prevederile Convenției si cu  capitolul ce va reglementa munca la domiciliu și/sau la distanță, care se aplică doar în temeiul încheierii unui contract individual de muncă și/sau unui acord adițional la contractul deja existent. Angajații au toate drepturile și garanțiile sociale, prevăzute de lege, contractul colectiv și individual de muncă sau orice alt act normativ.
 
Părțile semnatare au stabilit că contractul individual de muncă și/sau acordul adițional privind munca la domiciliu și/sau la distanță va conține obligatoriu condițiile îndeplinirii/prestării muncii la distanță, care nu pot depăși normele și criteriile stabilite în regim obișnuit de muncă; regimul acesteia (cu dreptul angajatorului să verifice activitatea angajatului), ordinea ținerii evidenței orelor lucrate/prestate; condițiile suportării cheltuielilor ce țin de munca la distanță și modul de compensare a acestora etc.  
 
Totodată, cu două poziții sunt suplinite tipurile zilelor oferite salariatului la concediu suplimentar plătit pe motive familiale și de sănătate: pentru lipsa concediilor medicale pe parcursul anului precedent angajații vor beneficia de 3 zile, iar în cazul administrării vaccinului – de 2 zile (inclusive ziua vaccinării).
 
Protocolul stabilește și faptul că, la întreprinderile unde activitatea de producere prevede necesitatea îndeplinirii lucrărilor în orele nocturne, pentru lucrătorii care îndeplinesc aceste lucrări, se va acorda un concediu suplimentar pentru minim 40 de schimburi nocturne lucrate pe parcursul anului – câte o zi pentru fiecare an lucrat, dar nu mai mult de 4 zile, iar pentru munca în 2 schimburi – câte o zi pentru doi ani lucrați, dar nu mai mult de 2 zile.
 
Toate modificările la Convenție pot fi examinate în MO nr. 34-38 din 4 februarie 2022.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1287 просмотры

Дата публикации:

04 Февраль /2022 09:30

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

conventie | modificari | Agricultură | regim de muncă | salarizare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon