Новости
e-Factura, obligatorie în cazul livrărilor impozabile cu TVA de produse petroliere
Din 1 mai 2022, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA de produse petroliere principale (benzină, motorină) pe teritoriul țării, subiectul impozabil va fi obligat să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică (e-Factura), stabilesc completările la art. 117 (pct. 13) din Codul fiscal, publicate astăzi, 1 martie 2022, în „MO”.
Legea nr. 40 pentru modificarea unor acte normative din 17 februarie 2022 (Legea nr. 40/2022) stabilește că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, se instituie moratoriu pe un termen de 6 luni de la data publicării legii (până la 1 septembrie anul curent) asupra eliberării certificatelor de urbanism pentru proiectarea stațiilor noi de alimentare cu produse petroliere principale și a stațiilor de alimentare cu gaze lichefiate, prevăzute de Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere, cu excepția situațiilor de reconstrucție, reutilare și modernizare a stațiilor deja existente.
Legea nr. 40/2022 prevede și completarea Codului contravențional cu art.1691, care stabilește răspunderea contravențională pentru încălcarea normelor de desfăşurare a activităţii de către participanţii la piaţa produselor petroliere.
Astfel, refuzul de a permite efectuarea controalelor, a verificărilor şi a inspecţiilor dispuse de autoritatea de reglementare şi control de stat în domeniul energeticii (autoritate); neprezentarea în termen a datelor, a informaţiilor solicitate de autoritate sau furnizarea de date incorecte sau incomplete; depășirea preţurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, stabilite de către autoritate; refuzul nejustificat al participanţilor la piaţa produselor petroliere de a vinde produse petroliere principale de tip standard consumatorilor; practicarea fără licență, fără autorizație a genurilor de activitate licențiate, autorizate în conformitate cu actele normative care reglementează piața produselor petroliere etc., se vor sancționa cu amendă de la 90 la 120 UC aplicată persoanei fizice, de la 300 la UC – pentru persoanele cu funcție de răspundere și cu amendă de la 600 la 1200 UC ce va fi aplicată persoanei juridice.
Tot de astăzi se vor sancționa importul, punerea la dispoziție pe piață a produselor petroliere care nu corespund specificațiilor tehnice și/sau în lipsa documentelor ce atestă caracterul inofensiv al acestora. Pentru încălcările enumerate supra, amendă de la 100 la 240 UC riscă persoanele fizice, de la 900 la 1200 UC sau în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 1200 UC – persoanele juridice.
Modificările operate la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător prevăd o nouă taxă pentru eliberarea licenţei pentru anumite genuri de activitate. Astfel, pentru genul de activitate Importul şi comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare cuantumul taxei va constitui 3250 lei (până la intrarea în vigoare a Legii nr. 40/2022 – 260 mii lei).
Modificările ce au intrat în vigoare mai prevăd că Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării Legii nr.40/2022, va aproba, printr-un act normativ, schema de amplasare a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate. Se preconizează că, în rezultatul implementării prevederilor actului normativ, în Moldova va fi creat un climat favorabil pentru dezvoltarea atât a liberii concurențe, cât și a eficienței pe piața produselor petroliere.
1610 просмотры
Дата публикации:
01 Март /2022 11:25
Catalogul tematic
Налоговое администрирование | Новости
Ключевые слова
e-Factura | 1 mai 2022 | Produse petroliere | modificări și completari | Codul fiscal
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии