Новости

ECC: noi cerințe tehnice, propuse spre consultări publice

Ministerul Finanțelor a elaborat și propune spre consultare proiectul Cerințelor tehnice privind echipamentele de casă și control (ECC). Documentul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii procesului de certificare și înregistrare a echipamentului respectiv.

 

Proiectul conține cerințele specifice față de bonul de casă/documentul fiscal, pentru mașinile de casă și control/imprimantele fiscale (MCC/IF), regulile pentru efectuarea operațiilor funcționale și păstrarea informației fiscale de către MCC/IF, cerințele față de ECC modulare și cele tehnice specifice aferente funcțiilor interzise pentru MCC/IF universale și specializate.

 

De asemenea, sunt descrise cerințele specifice pentru memoria fiscală și cea operativă, programul de control, modulul de rețea etc. Astfel, memoria fiscală trebuie să asigure păstrarea nedeteriorată a datelor pe perioada de utilizare și minimum 5 ani după umplere. Fiecare locație de memorie poate fi accesată o singură dată pentru înscriere prin intermediul unui soft specializat și ori de câte ori este nevoie pentru citire.

 

Totodată, memoria fiscală nu trebuie să permită nici o posibilitate de anulare a înregistrărilor, să asigure în mod exclusiv progresiv, în creştere, acumularea şi păstrarea în timp util a conţinutului de date. Cu cel puţin 30 zile înainte de epuizarea capacitații de stocare electronică a memoriei fiscale, trebuie să fie imprimate câte un mesaj de preîntâmpinare în acest sens în fiecare dare de seamă fiscală zilnică.

 

O altă condiție importantă este că memoria fiscală trebuie să păstreze numărul de resetare hardware finalizat, maximum 200 de resetări de la fiscalizare, iar atunci când MCC/IF va ajunge la 200 de resetări trebuie de întrerupt activitatea MCC/IF în regim fiscal, fiind posibilă citirea conţinutului memoriei fiscale, care va fi înlocuită cu  alta nouă.

 

Potrivit proiectului, în cazul în care prin hotărâre de Guvern sunt stabilite cerinţe tehnice speciale faţă de MCC care vor fi utilizate într-un domeniu strict reglementat, acestea vor deveni parte componentă a Cerințelor după modificarea lor, prin includerea unui punct în care va face referire la hotărârea de Guvern respectivă.

 

Totodată, ECC va asigura transmiterea datelor prin rețele fixe și/sau mobile în regim on-line prin intermediul serverelor de comunicare ale operatorilor datelor fiscale la serverul Serviciului Fiscal de Stat. Protecția și securitatea datelor fiscale transferate de la MCC la serverul SFS urmează să fie bazată pe criptografia în temeiul viitoarei infrastructuri a SIA “Monitorizarea Electronică a Vânzărilor”.

 

Menționăm că, prin Hotărârea Guvernului nr.141 din 27 februarie 2019, au fost aprobate  Regulamentul cu privire la Registrul unic al echipamentelor de casă și de control; Regulamentul cu privire la Comisia interdepartamentală pentru echipamentele de casă și de control; Regulamentul  cu privire la exploatarea echipamentelor de casă și de control pentru efectuarea decontărilor în numerar și/sau prin alt instrument de plată.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова

1408 просмотры

Дата публикации:

29 Июль /2020 08:01

Catalogul tematic

Новости | Контрольно - кассовые аппараты

Ключевые слова

ECC | MCC | cerinte | memorie fiscala

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon