Новости
Facilitarea accesului pe piața produselor petroliere a importatorilor mici
Avizul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern în ședința din 9 februarie (cu unele recomandări suplimentare), dar și inclus pe agenda ședinței comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Pe lângă prevederile prezentate supra, acesta conține și propunerea de intervenție în anexa nr. 1 (Mărfurile supuse accizelor) la titlul IV din Codul fiscal. Această măsură este menită să majoreze numărul importatorilor pe piața petrolieră prin anularea taxei fixe de licență în cuantum de 260 mii lei și introducerea unei taxe de 10 lei per tonă în structura accizelor la importul produselor petroliere și 40 lei – în cazul gazelor lichefiate, facilitând accesul operatorilor cu capacități reduse pe piața angro a carburanților.
Respectiv, din Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător urmează a fi abrogată taxa pentru licența pentru importul şi comercializarea angro a benzinei, motorinei și gazului lichefiat. Deoarece se preconizează punerea în aplicare a prevederilor proiectului în termen de 6 luni de la data publicării legii adoptate în MO, documentul conține prevederea că suma aferentă taxelor anuale pentru licenţă la importul şi comercializarea angro a produselor petroliere vărsată la bugetul de stat la situația din 1 ianuarie 2022, va fi trecută în contul titularului de licență pentru reducerea în aceeași mărime a obligațiilor fiscale aferente drepturilor de import la produsele petroliere.
Totodată, proiectul vine cu măsuri de responsabilizare a agenților economici care desfășoară activități pe piața produselor petroliere, avându-se în vedere majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale în cazul încălcării cerințelor stabilite de legislație. În opinia autorilor, faptele ilicite care pot fi săvârșite de către participanții la piața produselor petroliere reprezintă acțiuni de o gravitate înaltă, săvârșirea cărora ar putea avea ca efecte prejudicierea consumatorului final, a bugetului public național, cât și a liberei concurențe pe piață. Respectiv, este prevăzut că cuantumul sancțiunilor ar putea fi majorat, în cazul contravențiilor constatate la stațiile de alimentare și la depozite, de 10 ori.
Suplimentar, pentru a exclude facilitarea apariţiei intermediarilor pe piaţă și pentru a reduce riscul de contrabandă a produselor petroliere, în proiect sunt incluse prevederi ce țin de interzicerea revânzării angro a respectivelor produse.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
852 просмотры
Дата публикации:
10 Февраль /2022 07:58
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
Produse petroliere | proiect de lege | Comisia parlamentara economie
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии