Новости

Finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale

Întreprinderile sociale din RM vor putea participa la un program de finanțare și mentorat ce va fi gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM),  proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului fiind inclus pe agenda ședinței secretarilor generali.
 
Astfel, Programul va oferi o abordare integrată de susținere a antreprenorilor sociali și constă din 4 componente de implementare ce țin de: promovare; formare profesională și mentorat; finanțare și monitorizare.
 

Componența Finanțare prevede oferirea finanțării pentru întreprinderile nou-înregistrate, în valoare maximă de până la 200 mii lei, acordată în 2 tranșe și finanțare nerambursabilă pentru persoanele juridice care dețin statut de întreprinderi sociale/ întreprinderi sociale de inserție la momentul aplicării la Program, valoarea maximă constituind 500 mii lei și va fi acordată în trei tranșe.

 

Conform proiectului, finanțarea nerambursabilă nu se va acorda solicitantului, dacă acesta:

  • este în incapacitate de plată/în stare de insolvabilitate, după caz;
  • se află în stare de faliment sau face obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară sau și-a suspendat activitatea în ultimii 2 ani înainte de aplicare la Program;
  • reprezentanții săi legali/structurile de conducere și persoanele care asigură conducerea solicitantului au comis în conduita profesională greșeli grave, demonstrate în instanță;
  • înregistrează restanțe față de bugetul public național la data aplicării la Program;
  • reprezentanții săi legali/structurile de conducere au fost condamnați printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă pentru fraudă, corupție;
  • solicitantul se află în situația de conflict de interese sau incompatibilitate;
  • se face vinovat de declarații false în furnizarea informațiilor solicitate de ODIMM sau nu a furnizat aceste informații.

 

Pentru a fi acceptat spre finanțare, planul de afaceri trebuie să nu fie implementat integral înainte de aplicarea la Program, să urmărească înființarea sau dezvoltarea unei întreprinderi sociale/de inserție, valoarea finanțării nerambursabile să se încadrează în plafonul maxim aprobat pentru tipul de finanțare solicitat și să fie asigurată o cofinanțare de minim 10% din valoarea proiectului investițional propus, cu excepția TVA.

 

Încă o condiție este ca întreprinderea să nu fi beneficiat anterior de ajutoare de stat pentru realizarea obiectivelor specifice similare sau procurarea de aceleași articole de investiții, propuse în cadrul planului de afaceri.

 

Prioritate în cadrul Programului se va acorda afacerilor care:

  • sunt dezvoltate în domenii precum: social; educație; sport; cultură; mediu; sănătate; dezvoltare rurală și comunitară; procesarea produselor agricole/produse locale; economie circulară; economie verde; digitalizare; reciclare; industrii creative; turism și agroturism; meșteșuguri;
  • conțin metode inovatoare de implicare activă a membrilor comunității;
  • sunt inovative ca produs, proces organizațional, design și au potențial de extindere la nivel național sau de export;
  • sunt dezvoltate în zone rurale;
  • vizează înființarea de întreprinderi sociale de inserție, care au permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând categoriilor defavorizate ale populației.

 

În același timp, cheltuielile eligibile în cadrul Programului se referă la investițiile materiale (utilaje și instalații de lucru; echipamente; instrumente de lucru; tehnică de calcul; materiale de construcție necesare dotării și amenajării spațiului de producere) la investiții nemateriale (obținerea standardelor; certificatelor de calitate, aplicații software) și la  servicii de dezvoltare a afacerii (consultanță în domeniu de activitate desfășurat; formare profesională; marketing și publicitate).

 

Programul se va desfășura pentru o perioadă de pilotare de 36 luni, iar costul implementării Programului se estimează la 36 mil. lei. Finanțarea activităților prevăzute conform Programului de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale se va efectua din contul și în limitele alocațiilor prevăzute în bugetul de stat, inclusiv din contul asistenței financiare externe.

 

Conform datelor, în Uniunea Europeană funcționează peste 2,8 mil. de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, iar mai mult de 13,6 mil. de oameni lucrează pentru acestea, adică 6,3% din numărul total de angajați.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

894 просмотры

Дата публикации:

15 Март /2022 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

intreprindere sociala | finantare | mentorat | proiect hotarire guvern

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon