Новости
Garanția de portofoliu – reducerea timpului de debursare a creditelor solicitate
Noțiunea de garanție financiară pentru credite stabilită în Legea nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii va fi ajustată în scopul acordării posibilității implementării unui nou mecanism de garantare a creditelor. Amintim, garanțiile sunt emise de către Fondul de Garantare a Creditelor1 pentru întreprinderile mici și mijlocii gestionat de ODIMM.
Astfel, dacă la momentul de față garanția financiară este definită drept angajament în formă scrisă față de o instituție financiară asumat de către o altă instituție care gestionează fonduri de garantare a creditelor, întru asigurarea cu gaj suficient în proporție și în termene stabilite a creditelor/împrumuturilor acordate persoanelor fizice cu activitate economică sau persoanelor juridice, în cazul adoptării proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 179/2016 aceasta va fi expusă în redacție nouă.
Potrivit
inițiativei legislative înregistrate în Parlament
, garanție financiară pentru credite va reprezenta un
angajament față de o entitate din sectorul financiar, asumat de către o instituție care gestionează fonduri de garantare a creditelor, întru partajarea riscului de credit și asigurarea cu gaj suficient a creditelor/ împrumuturilor acordate persoanelor juridice sau persoanelor fizice cu activitate economică.
Totodată, Legea nr.179/2016 poate fi suplinită și cu noțiunea garanție de portofoliu. Aceasta presupune angajamentul prin care o instituție care gestionează fonduri de garantare a creditelor preia riscul de credit asociat unui portofoliu de credite eligibile, acordate în condițiile unui contract de colaborare semnat cu o entitate din sectorul financiar și, spre deosebire de garanțiile individuale, vor garanta un portofoliu de credite acordate ÎMM-lor de către creditor.
Potrivit autorilor proiectului, acest tip de garanție va asigura, de rând cu simplificarea procesului de solicitare a garanțiilor financiare și micșorarea resurselor pentru administrarea unui portofoliu de garanții cu o valoare similară, reducerea timpului de procesare și debursarea imediată a creditelor solicitate de ÎMM-uri, fără a avea un acord scris din partea ODIMM.
Potrivit datelor statistice oferite în nota proiectului, în anii 2018-2021 fiecare leu acordat sub formă de garanție financiară facilitează accesul la resurse financiare sub formă de credit în valoare de 2,9 lei, iar efectul de multiplicare a investiției în economie este de 3,7 lei.
Notă: De la momentul lansării Fondului de Garantare a Creditelor gestionat de către ODIMM, au fost emise 887 garanții în valoare totală de 543,8 mil. lei, care au facilitat debursarea creditelor în valoare de 1,46 mld. lei, generând investiții în economie de peste 1,8 mld. lei.
Totodată, la 7 februarie 2022 ODIMM a comunicat că, în anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat a fost de 5 ori mai mare față de anul 2020, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul anului 2021, ODIMM a emis 468 garanții financiare noi în valoare de 388 mil. lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 993 mil. lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții fiind de cca 1,1 mld. lei.
__________________________________________________
1FGC este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de ODIMM, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM-uri de la instituțiile financiare partenere. Produsele de garantare active acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii lei pentru companii debutante până la 7 mil. lei pentru companii exportatoare (sursa: ODIMM).
898 просмотры
Дата публикации:
11 Февраль /2022 07:57
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
proiect de lege | fondu de garantare a creditelor | ODIMM
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии