Новости
HEGO: valorificarea potențialului neexplorat
Iulia Costin, director general ODIMM, a menționat că Republica Moldova are un șir de avantaje pentru dezvoltarea acestei industrii. „Produsele autohtone obținute pe bază de plante erbacee și produse din plante cu valoare comercială adăugată, sunt apreciate atât pe piața locală, cât și în străinătate, fiind utilizate în industriile: alimentară, cosmetică și de îngrijire a casei, decor & design și farmaceutică. Prin acest proiect ne propunem să fortificăm acest domeniu de activitate pentru a valorifica potențialul neexplorat. Totodată, intenționăm să venim cu inițiative dedicate și sustenabile, inclusiv crearea unui cluster transfrontalier de profil”.
Managerul proiectului, Tassos Livadiotis, Asociația de Dezvoltare, Halkidiki (Grecia) consideră că la ora actuală la nivel global utilizarea tradițională și inovatoare a plantelor cu valoare comercială adăugată reprezintă o cerere în creștere și relevă noi oportunități de afaceri în domeniu. „Conform statisticilor recente privind comerțul internațional (ONU, UNCOMTRADE), cererea globală de export și prețurile la produsele din plante va crește continuu până în 2025, iar produsele din plante cu o calitate îmbunătățită și o valoare nutraceutică sporită vor deveni mai atractive pentru consumatori. Ne dorim ca prin proiectul HEGO să reușim să reunim atât actori importanți din lanțul valoric al sectorului produselor pe bază de plante erbacee, cât și producători, cadre universitare, autorități locale, etc. pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre”.
În cadrul evenimentului au fost evidențiate oportunitățile de dezvoltare a sectorului de creștere, producere, promovare și comercializare a plantelor medicinale și aromatice. Totodată, au fost diseminate istorii de succes ale antreprenorilor din Moldova, aportul actorilor cheie în dezvoltarea sectorului vizat, precum și activități preconizate în cadrul proiectului.
Acesta este primul eveniment de promovare a proiectului „HEGO - plante pentru creștere economică”. Activități similare se vor desfășura și în celelalte țări partenere: în Armenia – în luna ianuarie 2022, în Georgia – în luna mai 2022, iar în Grecia evenimentul va fi desfășurat în octombrie 2022.
Republica Moldova, datorită atât a condițiilor climaterice și de mediu favorabile, cât și a florei bogate, reprezintă un areal important pentru domeniul culturilor eterice. Potrivit datelor din „Raportul Național cu privire la diversitatea biologică. Republica Moldova”, în anul 2019 cultivarea plantelor medicinale și aromatice a ocupat o suprafață de 3,5 mii ha. La momentul de față sunt înregistrați oficial circa 50 fermieri producători de plante aromatice și medicinale, inclusiv de lavandă și salvie, care sunt utilizate pe piața locală, dar și exportate către întreprinderi de peste hotare. Din numărul total de 26 de producători de medicamente din RM, 17 companii produc 238 fitopreparate, produse vegetale și plante medicinale.
Proiectul “HEGO- plante pentru creștere economică” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020. Inițiativa a fost lansată în iulie 2020, fiind implementată de un consorțiu din 5 organizații din 4 țări: Asociația de Dezvoltare din Halkidiki, Grecia (lider); Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), R.Moldova; Universitatea Aristotel din Salonic; Asociația Fermierilor din Georgia și Centrul Agrobusiness și Dezvoltare Rurală, Armenia.
Prezentările din cadrul evenimentului:
Gh Nicolaescu-UASM - Aportul instituțiilor de învățământ și cercetare în formarea de specialiști calificați in sectorul plantelor erbacee și cooperarea cu mediul
Oxana Paladiciuc - Analiza chestionarului de cercetare a pieței din Republica Moldova
Presentation of the results of the analysis on the training needs of the HEGO target group
Prezentarea proiectului HEGO_Moldova
Zinaida Balmus IGFPP - Soiurile performante de plante erbacee, pentru sectorul agricol din Republica Moldova Balmuș Zinaida
via | odimm.md
Учреждения:
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
881 просмотры
Дата публикации:
15 Октябрь /2021 07:58
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
hego | plante medicinale | ODIMM | valoare adăugată
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии