Новости
Interzicerea produselor din plastic: businessul solicită suport din partea autorităților
Asociațiile de business susțin eforturile și politicile statului de reducere a utilizării mărfurilor din plastic, însă solicită explicații suplimentare ce țin de aplicabilitatea noilor prevederi. Neclaritățile depistate, precum și unele perspective privind minimizarea utilizării produselor din plastic au fost discutate astăzi, 20 ianuarie 2021, pe platforma Consiliului Economic.
Potrivit reprezentanților asociațiilor de business, cea mai mare problemă se referă la sintagma altor produse ale serviciilor de masă, nefiind specificate ce produse intră în această categorie (de exemplu, pungile pentru gunoi, caserolele pentru ambalarea produselor alimentare etc.).
Mediul de business consideră că s-a creat un vid legislativ ce ține de pungile utilizate ca ambalaj, pentru că Legea nr.231/2010 nu reglementează expres ce presupune ambalajul, iar Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2020 intră în vigoare la 28 august 2021. Totodată, agenții economici sesizează un tratament discreționar în ceea ce privește calificarea unor produse în categoria „accesorii de masă” „bețișoare”, „pungi din plastic” în cadrul verificărilor efectuate de poliție, care, conform art. 400 alin. (1) din CC, constată aceste contravenții.
În acest context, se propune ca autoritățile responsabile să elaboreze o listă exclusivă a tuturor produselor ce cad sub incidența noilor prevederi. Totodată, este necesară desfășurarea unei campanii de informare pentru consumatori privind interzicerea utilizării pungilor și veselei de unică folosință. În același timp, autoritățile trebuie să vină cu explicații privind instrumentele prin care agenții constatatori vor verifica dacă aceste produse sunt biodegradabile, iar reprezentanții furnizorilor au menționat că au mai multe neclarități ce țin de gestionarea stocurilor de pungi rămase.
O singură problemă, multitudinea autorităților implicate
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, scopul noilor prevederi este restricționarea utilizării pungilor și produselor din plastic. Astfel, în elaborarea unei liste a produselor care cad sub incidența noilor prevederi, precum și al unui Ghid de implementare, ar trebui să fie antrenați specialiștii din domeniul mediului.
Totodată, MEI susține argumentele expuse de mediul de afaceri și este deschis pentru colaborare. Potrivit datelor oferite de autoritate, de la începutul anului au parvenit 10 sesizări privind implementarea prevederilor ce restricționează comercializarea produselor din plastic.
La rândul său, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că la baza elaborării prevederilor este Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care stabilește expres și lista produselor. Totodată, Legea nr. 209/2016 privind deșeurile stabilește noțiunea de ambalaje. Astfel, până la intrarea în vigoare a Regulamentului menționat anterior, pot fi puse în aplicare prevederile legii organice.
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, împreună cu Agenția de Mediu, Inspectoratul de Stat al Mediului și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, sunt în proces de elaborare a unui plan de acțiuni comun pentru implementarea prevederilor, iar documentul urmează a fi remis și comisiei parlamentare de profil pentru aviz consultativ. De asemenea, autoritatea a atras atenția că agenții economici au dreptul de a contesta aplicarea contravențiilor.
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au menționat că urmează a fi elaborată o listă a produselor ce intră în categoria alte produse ale serviciilor de masă, oferind și explicații ce țin de unele produse, cum ar fi bețișoarele de unică folosință (utilizate în alimentație și nicidecum la bețișoarele pentru utilizarea în igienă, care nu sunt interzise).
În concluzie, mediul de business a menționat că va oferi tot suportul în elaborarea listei, precum și va iniția un proiect de modificare al art. 201 din Legea nr. 231/2010 și la Nomenclatorul mărfurilor, dat fiind faptul că pungile din plastic și cele biodegradabile au aceeași poziție. Totodată, întreprinzătorii vor elabora o listă de întrebări cu referire la toate problemele identificate, care va fi transmisă Guvernului și Parlamentului.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1229 просмотры
Дата публикации:
20 Январь /2021 14:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
plastic | marfuri | interdictie | monitorul.fisc.md | Consiliul Economic
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии