Новости
Legea comerțului interior: producătorii casnici
Autorul documentului (Ministerul Economiei și Infrastructurii) vine cu intervenții majore în actuala redacție a legii, care va fi completată cu noțiuni noi, dar propune și abrogarea unor prevederi depășite, toate având drept scop atât excluderea discrepanțelor normative depistate, cât și asigurarea reglementării a fenomenelor sociale existente de facto. Astfel, în Legea nr.231/2010 va fi inclusă noțiunea de producătorii casnici, fiind stabilite drepturile, obligațiile și modul de evidență a acestora.
În categoria respectivă vor fi incluse persoane fizice care obțin producție agroalimentară ca rezultat al muncii proprii sau în comun cu membrii familiei prin valorificarea loturilor pe lângă casă (gospodăriile casnice) sau a lotului/loturilor repartizate în întovărăşirile pomilegumicole, loturile pomilegumicole privatizate, în scopul satisfacerii necesităților în produse alimentare şi alte nevoi casnice (de familie) și care nu se încadrează în noțiunea de comerciant.
În perioada în care este colectată roada pentru un produs agricol anume, producătorilor casnici li se vor acorda locuri pentru amplasarea unităților comerciale după principiul „primul venit, primul servit” pentru comercializa doar surplusul producției agricole de sezon, pentru care a fost asigurată respectarea cerințelor de siguranță a alimentelor, precum și producția din zootehnie în formă naturală, în masă vie și sacrificată, pentru care a fost asigurată respectarea cerințelor sanitar-veterinare. Totodată, aceștia vor putea vinde surplusurile și direct din gospodăria proprie (lotul de pe lângă casă sau lotul/loturile din întovărăşirile pomilegumicole), în ambele cazuri în baza declarației de producător casnic (declarație pe propria răspundere privind cantitatea și inofensivitatea produselor comercializate, precum și corespunderea declarantului cerințelor de producător casnic. Va fi eliberată pentru o perioadă cuprinsă de la una la 30 de zile).
Reprezentantul administrației pieței sau al APL va indica în declarația data și unitatea comercială atribuită (locul/numărul de amplasare a unității comerciale pe teritoriul pieței), prin aplicarea în declarație a semnăturii sau altui identificator special. La epuizarea cantității produselor indicate în declarație sau încetarea exercițiului de comerț, declarația se prezintă reprezentantului respectiv, care va confirma recepționarea acesteia și cantitatea produselor rămase.
La expirarea termenului de valabilitate a declarației aceasta se va prezenta primăriei, cu indicarea soldului zilnic și a soldului final al produselor comercializate, precum și a sumei obținute ca urmare a comercializării. Este preconizat că aceasta va fi păstrată la APL termen de un an după generalizare și analiza datelor, utilizând SIA SCITL.
Producătorii casnici poartă răspundere în fața consumatorului pentru calitatea și inofensivitatea produselor comercializate, dar și în fața organelor abilitate cu funcții de verificare, care vor putea efectua cumpărături de control.
Conform proiectului, nu se încadrează în categoria de producători casnici persoanele care profilează o îndeletnicire din creșterea și comercializarea producției agroalimentare sau de origine animală. Astfel, dacă persoana fizică utilizează terenuri arendate în extravilanul localității, tehnică agricolă pentru obținerea producției în capacități industriale, sau care nu poate fi atribuită la obținerea unui surplus provenit în mod natural ca urmare a prelucrării obișnuite a terenurilor și îngrijirea animalelor destinate consumului personal sau familial, aceasta va fi somată oficial privind necesitatea înregistrării activității sub o formă de desfășurare a activității de întreprinzător.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1536 просмотры
Дата публикации:
02 Ноябрь /2020 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
comerţ interior | producători casnici | proiect de lege | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии