Новости

Măsurile de protecție pentru debitori, votate

Urmărirea bunurilor imobile ale debitorului nu va fi efectuată în cazul documentelor executorii privind creanțele a căror valoare nu depășește 15 salarii medii pe economie (130740 lei), în situația în care debitorul și familia sa au unica viză de domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca soțul/soția, copilul minor sau persoana aflată la întreținere să nu dețină o altă locuință în proprietate sau în folosință.
 
Parlamentul a aprobat în lectura a doua proiectul de lege ce prevede modificarea Codului de executare. Documentul are ca scop crearea unui mecanism de protecție în cadrul procesului de urmărire a bunurilor imobile cu destinație locativă, în care debitorul și membrii familie sale își au unicul domiciliu.

 

Documentul mai prevede interzicerea evacuării silite din bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul își are unicul domiciliu, în perioada 1 decembrie-1 martie, dacă creditorul nu va face dovada că debitorul și membrii familiei au la dispoziție o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta. Prevederea se va aplica și în cazul declarării stării de urgență, de asediu /război și a stării de urgență în sănătate publică.

 

Totodată, este propusă extinderea listei bunurilor debitorului care nu pot fi urmărite: obiectele necesare debitorului pentru a-și continua exercitarea profesiei, autovehiculul care valorează cel mult 5 salarii medii pe economie, obiectele de cult religios, inventarul agricol, dacă debitorul se ocupă cu agricultura. Nu vor putea fi urmărite nici bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, dacă valoarea fiecăruia nu depășește suma de 5000 de lei.

 

Documentul prevede completarea listei veniturilor care nu pot fi urmărite cu venituri provenite din burse, prestațiile de asigurări sociale prevăzute în art 5 (alin 1, lit.a-d și g) din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigură sociale1  și veniturile care cumulativ nu depășesc cuantumul salariului minim garantat în sectorul real (pentru anul 2021 – 2935 lei/lunar).

___________________

 1 a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă;

b) indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină);

c) prestaţie pentru recuperarea capacităţii de muncă,

d) indemnizaţie de maternitate indemnizaţie

g) indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Парламент Республики Молдова

897 просмотры

Дата публикации:

08 Октябрь /2021 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

executare silită | debitori | evacuare | proiect de lege

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon