Новости
MBW 2019: Moldova are segmente neexploatate pentru investiții
Regiunile au un potențial investițional enorm și încă neexploatat, investitorii fiind îndemnați să efectueze investiții și în localitățile țării. În cadrul primului panel de discuții al evenimentului Moldova Business Week au fost discutate rezultatele și provocările investitorilor străini în Republica Moldova.
Astfel, directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, a menționat că, pe lângă domeniile strategice în care deja se investește, în țara noastră investitorii pot explora noi nișe (cum ar fi infrastructura de calitate), referindu-se la necesitatea investițiilor în laboratoare performante acreditate.
Producătorii autohtoni de miere sunt nevoiți să meargă în România, Germania sau în alte țări pentru confirmarea calității la export. Ar fi foarte bine să dispunem de laboratoare acreditate la noi în țară. Totodată, dacă am avea aceste laboratoare, am putea exporta mai ușor și alte produse, cum ar fi cele de origine animalieră, solicitate pe piețele externe, a menționat directorul EBA.
Totodată, companiile mari ar trebui să mai exploateze în Moldova segmente precum digitalizarea serviciilor publice, infrastructura drumurilor, apă, sanitație etc.
Viziunea EBA constă în promovarea mediului privat de afaceri dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, contribuind constructiv la îmbunătățirea mediului de afaceri din țara noastră, consolidarea capacității, oferirea unui suport profesional și dezvoltarea conduitei de afaceri, ținând cont de valorile și practicile europene. În prezent, EBA numără peste 75 de membri.
În același timp, Asociația Investitorilor Străini (FIA) elaborează Cartea Albă a Investitorilor, care anul acesta a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Aceasta reprezintă un set de constatări și propuneri pentru îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova. În adiția actuală, propunerile în domeniul legislației fiscale vizează asigurarea stabilității politicilor fiscale și vamale, deoarece, în ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu un număr impunător de modificări în domeniu, fiind supus provocării de a-și adapta strategiile de business, dar și incertitudinii privind planificarea activității pe termen lung.
Membrii FIA sunt deschiși în continuare să investească în Republica Moldova, de exemplu, spitalul Internațional Medpark intenționează în curând să-și extindă activitatea prin deschiderea unui bloc nou. În același timp, Sudzucker Moldova își propune să investească în renovarea fabricii de zahăr de la Drochia. Atât timp cât piața Republicii Moldova poate să absoarbă investiții, ele se fac, a declarat Ana Groza.
FIA a fost fondată în anul 2003, fiind prima asociație de business din țara noastră. În prezent, în cadrul acesteia sunt incluși 19 membri.
Zonele Economice Libere (ZEL) și Parcurile pentru Tehnologia Informației sunt două ecosisteme importante pentru investitori, îndeosebi pentru membrii Camerei de Comerț și Industrie. După cum a menționat directorul AmCham, Mila Malairău, rezidenții ZEL sunt mulțumiți de facilitățile fiscale oferite în cadrul acestor structuri, iar în ultima perioadă tot mai multe companii ar fi interesate de activitatea în cadrul Parcurilor IT.
Investitorii AmCham sunt atrași de capitalul uman, cultura, proximitatea geografică care permite relații comerciale atât cu UE, cât și cu țările CSI, caracterul multilingvistic, Acordurile de colaborare semnate cu mai multe țări, raportul cost-calitate, potențialul de explorare a pieței. În același timp, provocarea cea mai mare este volatilitatea politică, a menționat directorul executiv AmCham.
Un rol important în atragerea și menținerea investițiilor îl are Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, care în acest an a marcat 101 ani de la fondare.
Camera de Comerț și Industrie, pe parcursul ultimilor 2 ani, a organizat o serie de forumuri investiționale – la Bălți, Cahul, Edineț, Chișinău, în UTA Găgăuzia, în cadrul cărora oamenii sunt informați despre oportunitățile investiționale, facilități, deschiderea autorităților publice de a colabora cu mediul de afaceri, a menționat președintele CCI, Sergiu Harea.
Totodată, el și-a exprimat convingerea că este necesară dezvoltarea dialogului public-privat și că nu doar investitorii trebuie să fie cointeresați de a investi în autoritățile locale, dar și acestea trebuie să vină cu inițiative, pentru că beneficiile investițiilor vor fi resimțite, în primul rând, de membrii comunității locale.
Astăzi, 14 noiembrie 2019, în cadrul panelurilor de discuții va fi abordat potențialul de investiții în domeniile automotive, agrifood, industria creativă, energia regenerabilă, turism și IT.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1095 просмотры
Дата публикации:
14 Ноябрь /2019 11:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
investiţii | Moldova Business Week | dialog | autoritati locale
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии