Новости
MEGA: prognoza principalilor indicatori economici pentru anul 2021
Elaborarea bugetului de stat pentru anul curent a fost fundamentată pe o creștere economică de 4,7% și un nivel al inflației de 2,7%, iar obiectivul principal al Guvernului este fortificarea poziției bugetar-fiscale și gestionarea responsabilă a finanțelor publice, a menționat Tatiana Ivanicichina, secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, în cadrul conferinței MEGA „Economia și finanțele publice în 2021: riscuri, prognoze și recomandări de politici pentru relansarea economică” organizată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
În cadrul evenimentului desfășurat astăzi, 16 februarie, a fost lansată ediția a XXII a revistei economice MEGA, publicație care explică tendințele macroeconomice și sectoriale conturate pe parcursul anului 2020 și oferă prognoza principalilor indicatori economici pentru anul 2021.
Potrivit Tatianei Ivanicichina, Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost elaborată ținând cont de impactul pandemiei COVID 19 și a calamităților naturale asupra economiei naționale, cu toate acestea se așteaptă că anul curent va fi un an în care va începe recuperarea pierderilor suportate în anul 2020. Totodată, un obiectiv important în condițiile actuale constă în consolidarea veniturilor bugetare printr-o administrare fiscală și vamală eficientă și nu prin majorarea poverii fiscale.
Anul 2020 a fost marcat de pandemia globală, dar și de secetă, ceea ce a adus mai multe provocări pentru finanțele publice. Astfel, în scopul susținerii domeniilor sănătății, economie și social au fost majorate substanțial cheltuielile din bugetul public național, ceea ce a rezultat într-un deficit bugetar în mărime de 8% din PIB. Majorarea cheltuielilor a fost posibilă, preponderent, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, cum ar fi FMI, Banca Mondială, UE, dar și datorită majorării volumului emisiunilor mobiliare pe piața internă, a mai adăugat Tatiana Ivanicichina.
Referindu-se la principalele măsuri de politici care s-au regăsit în bugetul pentru anul 2021, oficialul a menționat că în domeniul mediului de afaceri va fi implementată subvenționarea locurilor de muncă, va continua subvenționarea dobânzilor la creditele bancare, vor fi acordate credite în condiții preferențiale întreprinderilor mici și mijlocii prin intermediul băncilor comerciale și va continua programul de rambursare a TVA în contul achitării impozitelor salariale pentru agenții economici din domeniul agriculturii.
Sectorul IMM a fost și este afectat de criză, fiind unul extrem de vulnerabil la asemenea provocări, însă acestea pot conta pe suportul ODIMM, care a venit cu diferite proiecte de susținere, inclusiv cel destinat digitalizării afacerilor. Totodată, pentru anul curent organizația își propune lansarea/dezvoltarea a 7 programe de susținere, unul dintre care este A doua șansă, destinat întreprinderilor aflate în dificultate.
După cum a comunicat Iulia Costin, directorul ODIMM, la moment companiile mici și mijlocii din țara noastră constituie peste 60 mii entități, care reprezintă circa 98% din numărul total de întreprinderi, au o cotă de 40% din totalul veniturilor la BPN și încadrează peste 61% din totalul angajaților.
Sectorul necesită suport din partea statului pentru creștere și identificarea noilor piețe de desfacere, deoarece, în comparație cu celelalte țări, este încă sub-dezvoltat. În anul 2020, fiind an pandemic, resursele direcționate pentru dezvoltarea sectorului IMM au fost menținute și am reușit să încheiem contracte de finanțare nerambursabilă pentru toate programele în volum total de 133 mil. lei, a menționat directorul ODIMM.
Potrivit reprezentanților Expert-Grup, pentru anul curent se prognozează o creștere economică relativ înaltă cu 4%, având în vedere un an agricol mai favorabil care va conduce la reanimarea consumului intern și sporirea exportului. Totodată, se prognozează un deficit bugetar de 6-8%, iar în eventualitatea optimizării cheltuielilor acesta ar putea fi de 4,6%. În opinia Expert-Grup, una dintre cele mai mari provocări pentru anul 2021 se referă la administrarea sistemului de finanțe publice, în contextul economic și politic incert.
Guvernul trebuie, în mod urgent, să implementeze un pachet complex de măsuri de suport pentru companii și populație, care ar soluționa problema finanțării deficitului bugetar și ar susține relansarea economică în perioada 2021-2022, afirmă experții.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1113 просмотры
Дата публикации:
16 Февраль /2021 15:01
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
economia | buget | finantare | PIB | deficit
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии