Новости
Moldova a înregistrat progrese modeste în modernizarea proeuropeană a ţării
Aceasta este principala concluzie a studiului Zona de comerţ liber, aprofundat şi atotcuprinzător dintre Moldova şi UE. Un an de la semnare, elaborat de Institutul de dezvoltare a iniţiativelor sociale Viitorul.
Autorii menţionează că nu a fost atins progresul în domeniul reformei descentralizării administrative, dar nu sunt nici succese reale în reducerea corupţiei şi reformării sectorului justiţiei. Principalul motiv al acestei situaţii este, în opinia experţilor, stabilitatea unor grupuri politice şi economice, ale căror interese pot fi afectate de reforme.
Lipsa progresului evident în reformarea justiţiei şi în domeniul combaterii corupţiei, a unui aparat administrativ rigid, incapabil să realizeze schimbări dure sunt factorii principali care fac dificilă atragerea investirorilor străini şi afectează climatul investiţional şi de afaceri din ţară. Iar acel lucru, la rândul său, împiedică fabricarea unor mărfuri mai competitive şi le încurcă investitorilor să investească în creşterea competitivităţii producţiei şi diversificării pieţelor tradiţionale de desfacere, spun experţii de la IDIS Viitorul.
Potrivit datelor raportului regional al programului european de vecinătate, Moldova a avansat în domeniul standardizării, securităţii alimentare, ajustării legislaţiei sanitare şi fitosanitare, conform normelor europene, dar şi îmbunătăţirea capacităţii administrative de management al riscurilor din domeniul securităţii alimentelor.
Cercetarea a fost elaborată pentru a afla în ce măsură agenţii economici din Moldova au reuşit să profite de Acordul privind zona de comerţ liber, aprofundat şi atotcuprinzător cu UE. Un moment-cheie în acest context este competitivitatea. Doar aşa poate fi stabilit în ce măsură pot fi folosite oportunităţile oferite de acordul privind DCFTA. Un semn de implementare cu succes a acordului ar putea fi poziţionarea Moldovei în clasamentele internaţionale, dar în baza criteriului de compitivitate, ţara noastră este doar pe locul 84. Iar cele mai mari probleme ale Moldovei sunt corupţia, instabilitatea economică şi politică, forţa de muncă necalificată, dar şi accesul redus la finanţare. Succese nesemnificative în domeniul inovaţiilor, eficienţei instituţionale de dezvoltare a pieţei financiare. Iar cele mai competitive produse sunt cele de origine vegetală, încălţămintea, mobila şi textilele şi doar acestea corespund cerinţelor europene, a menţionat autorul cercetării, Ion Tornea.
În studiu se arată că în 2014, ţinând cont de perioada provizorie de implementare a acordului DCFTA, exportul moldovenesc în UE a crescut cu 20% (+197 mln euro), în timp ce importurile din UE au crescut cu doar 3% (+70 mln euro). Cel mai mult (cu 31%) a crescut exportul producţiei agricole, dar numai pentru două tipuri: porumb şi ulei de floarea soarelui.
O astfel de structură a exporturilor de produse agroalimentare vorbeşte despre o dependenţă mare a sectorului de condiţiile climatice. Expertul consideră că fără stimularea şi atragerea investiţiilor străine directe în economia Moldovei, va fi dificil şi chiar imposibil de adus competitivitatea mărfurilor autohtone, în termen rezonabil, la nivelul european. De asemenea, urmează de întreprins acţiuni considerabile în domeniul elaborării şi implementării legislaţiei la nivel de sectoare.
via | www.infomarket.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1327 просмотры
Дата публикации:
11 Декабрь /2015 15:30
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
Moldova | progrese | modernizare | studiu | IDIS Viitorul
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии