Новости
Ocuparea forței de muncă: procedura de instruire a șomerilor la angajator
Astfel, instruirea la locul de muncă în cadrul unității este o măsură activă de ocupare a forței de muncă, ce are ca scop sporirea șanselor de ocupare a șomerilor care nu au o profesie sau aceasta nu este solicitată pe piața muncii locală și va fi realizată conform programului anual al măsurilor aprobate.
Programele de formare profesională pentru instruire la locul de muncă se elaborează de către furnizorul de servicii în comun cu angajatorul și se aprobă în conformitate cu actele normative în domeniul educației. Pregătirea teoretică a șomerului-cursant include cel mult 20% din volumul total de ore destinate programului de formare profesională, iar cea practică se realizează de către angajator și include minimum 80% din volumul total de ore.
Pe perioada instruirii la locul de muncă șomerii-cursanți, după caz, beneficiază din partea angajatorului de o alocație (recompensă sau câștig) evaluată în bani. Totodată, angajatorul beneficiază de subvenție lunară egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe toată durata instruirii practice, pentru fiecare șomer-cursant.
Pentru a beneficia de subvenție, angajatorul depune la subdiviziunea teritorială la care este înregistrat șomerul-cursant o cerere, la care anexează copia certificatului de înregistrare/extrasul de pe acesta și declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor pentru desfășurarea instruirii la locul de muncă.
ANOFM achită șomerilor-cursanți cheltuielile de cazare (20% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent) pentru fiecare lună de închiriere, în baza declarației personale a șomerului-cursant privind închirierea unui spațiu de locuit, iar furnizorilor de formare profesională – cheltuielile aferente instruirii teoretice.
Pentru șomerii-cursanți antrenați în instruire la locul de muncă care absentează mai mult de 15% din numărul total de ore prevăzute în programul de formare profesională în baza certificatului medical, inclusiv pe perioada tratamentului medical peste hotare, se suspendă toate cheltuielile aferente instruirii cu informarea instituțiilor implicate.
Șomerii antrenați în instruire la locul de muncă au statut de șomer-cursant și rămân în evidență la subdiviziunea teritorială până la finalizarea programului de formare profesională.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова | Национальное агентство занятости населения
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
1849 просмотры
Дата публикации:
21 Июнь /2021 07:59
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
forţa de muncă | somer | angajator | instruire | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии