Новости
Producătorii autohtoni solicită taxe mai mari pentru poluarea mediului în schimbul unei uzine de prelucrare a deşeurilor
Mari producători autohtoni, dar şi reţelele comerciale se arată împotriva introducerii modificărilor la
Legea privind plata pentru poluarea mediului.
Motivul invocat reprezintă
daunele care urmează a fi aduse bugetului de stat, în timp ce nu există o infrastructură ce ar putea soluţiona una dintre cele mai mari probleme ecologice din ţară. Această opinie a fost expusă în cadrul unei
conferinţe de presă, susţinute de Asociaţia producătorilor de conserve „Speranţa Con”, de companiile autohtone „Gelibert”, „ Orhei-Vit”, „Rusnac-Mold Aqua”, „ JLC”, dar şi reţeaua de magazine „Fourchette”.
Proiectul de lege, care se află în prezent în Parlament, prevede scutirea agenţilor economici din 1 ianuarie 2017 de la plata taxei pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului până la momentul intrării în vigoare a prezentei legi. Totodată, proiectul prevede şi reducerea cotelor taxei aplicate la importul produselor împachetate în ambalaje poluante, inclusiv plastic şi polimeri, ambalaje compozite sau din aluminiu.
Reprezentanții companiilor nominalizate susţin că actualul proiect de lege este distructiv. Acesta va duce la diminuarea încasărilor la buget cu peste 80 de milioane de lei, dar şi la reducerea încasărilor lunare din plata pentru poluarea mediului cu până la 30 la sută.
Suntem de părerea că taxele achitate pentru poluarea mediului trebuie să fie orientate spre dezvoltarea şi implementarea soluţiilor pentru sortarea calitativă a deşeurilor, reciclarea şi utilizarea acestora. Pentru îndeplinirea acestor scopuri sunt necesare investiţii financiare considerabile. Misiunea plăţii pentru poluarea mediului constă în special în acumularea resurselor pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor ecologice, a spus preşedintele Asociaţiei producătorilor de conserve „Speranţa Con”, Ştefan Golubciuc.
Companiile participante la conferinţă sunt de părerea că la momentul actual nu există o sarcină mai urgentă decât crearea unei infrastructuri pentru sortarea, reciclarea şi utilizarea deşeurilor. Această sarcină trebuie reakizată, inclusiv, prin achitarea taxelor de companiile importatoare, mărfurile cărora participă în procesul de poluare al mediului, care au bugete mai mari decât producătorii autohtoni.
Construcția unei uzine de prelucrare a deșeurilor costă circa 20 mil. euro. Această sumă reprezintă încasările la buget - plata pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului pentru 1-1,5 ani. În loc să fie construită o astfel de uzină, cu aproximativ aceeși sumă s-a propus extinderea gunoiştii de la Ţânţăreni, fapt care doar va agrava situația.
Dorința de a modifica Legea în grabă şi de a reduce volumul încasărilor la bugetul de stat poate aduce beneficii doar importatorilor. Ei vor simţi o reducere semnificativă a costurilor. În contextul în care există deja o balanţă comercială negativă, politica de înlesnire a accesului mărfurilor de import este una distructivă şi anti-statală, care va duce, neapărat, la reducerea volumului de producţie a producătorilor autohtoni şi la reducerea locurilor de muncă din cadrul companiilor.
Companiile participante sunt alarmate și solicită autorităților să își asume responsabilitatea, cel puțin, pentru viitorul mediului ambiant din țară și să păstreze cotele taxelor pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului până la introducerea mecanismelor eficiente ce vor permite sortarea, reciclarea și utilizarea deșeurilor.
via | www.realitatea.md
1848 просмотры
Дата публикации:
21 Июнь /2017 11:00
Catalogul tematic
Новости | Крупные налогоплательщики
Ключевые слова
producatori autohtoni | gunoi | volum de producere | balanta comerciala | companie
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии