Новости
Producerea laptelui: Program național de dezvoltare a sectorului
Se așteaptă că majorarea efectivelor de animale prin aplicarea celor mai noi metode de selecție și reproducție, precum și achiziționarea de animale din rase perfecționate și adaptabile condițiilor climatice din țara noastră vor asigura creșterea calității producției de origine animală.
Conform experților MADRM, realizarea acțiunilor planificate urmează să contribuie la atingerea obiectivului general al Programului de sector, cu un șir de rezultate concrete către anul 2026. Unul din ele ține de redirecționarea efectivelor de bovine din gospodăriile casnice în fermele amplasate în extravilan și majorarea efectivului de vaci în fermele de producere a laptelui de la 5,1 mii de capete în anul 2020 până la circa 29 mii capete către anul 2026. Se mai așteaptă sporirea producției de carne de bovină ca produs secundar obținut de la sectorul lapte, până la 40%.
Programul mai prevede construcția fermelor noi de lapte de diverse capacități, inclusiv de familie, și modernizarea celor existente, completarea lor cu animale cu un potențial înalt de productivitate (către anul 2026, nu mai puțin de 150 de ferme), modernizarea întreprinderilor de procesare a laptelui cu utilizarea tehnologiilor cu consum redus de energie și lărgirea sortimentului de produse lactate.
Activitățile planificate se preconizează a fi realizate în limitele resurselor financiare alocate în bugetele anuale ale instituțiilor implicate în realizarea Programului. Totuși, pentru unele activități majore care implică crearea infrastructurii, forța de muncă suplimentară, achiziții de echipament sau crearea sistemelor informaționale vor fi necesare costuri suplimentare care vor fi acoperite prin atragerea investițiilor partenerilor externi.
Potrivit calculelor efectuate, costul total pentru implementarea obiectivelor specifice se estimează la 349,16 mil. lei pentru o perioadă de trei ani (2020-2022), dintre care 236,05 mil. lei din bugetul de stat și peste 113 mil. lei din alte surse.
____________________________________
La capitolul identificarea problemei autorii menționează că creșterea taurinelor în Republica Moldova a avut cel mai înalt grad de dezvoltare în perioada anilor 1989-1990. În acești ani efectivul de taurine a atins nivelul de 1112 mii capete, inclusiv vaci – 402 mii capete. Comparativ, în anul 2019 efectivul total de bovine a constituit 124 mii capete din care 81 mii vaci. Astfel doar în ultimii zece ani șeptelul de bovine s-a redus cu circa 33 la sută, inclusiv șeptelul de vaci mulgătoare cu circa 43 la sută.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1392 просмотры
Дата публикации:
27 Июль /2020 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
program | lapte | producator agricol | bovine | guvern Moldova | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии