Новости

Programul de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice

Întreprinderile micro, mici și mijlocii, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, precum și persoanele fizice care intenționează să înființeze o afacere, cu excepția celor care activează pe baza patentei și a persoanelor juridice de drept public, vor putea beneficia de suport financiar în cadrul unui nou program.

 

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi, 13 aprilie 2022, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice, ce urmează a fi implementat de ODIMM.

 

Prin acest proiect autoritățile își propun să ofere finanțare nerambursabilă IMM-urilor inovatoare și start-upurilor, în scopul stimulării cercetării, dezvoltării și inovării în domeniile tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, producției industriale durabile și tehnologiilor ecologice.

 

Astfel, în cadrul Programului va fi susținută dezvoltarea și promovarea pe piață în scopuri comerciale a produselor și/sau serviciilor pentru următoarele domenii prioritare: tehnologii informaționale și comunicații; media digitală; fabricație; agricultură; educație; sănătate; servicii financiare; industrii creative; e-comerț și reciclare.

 

Programul va oferi o abordare integrată de susținere și stimulare a start-upurilor tehnologice pentru dezvoltarea și introducerea instrumentelor digitale în domeniile menționate și este structurat în 3 componente:
  • conștientizare, informare, promovare și comunicare;
  • suport financiar nerambursabil;
  • monitorizare, mentorat și evaluare.

 

Solicitanții Programului corespund anumitor condiții:

  • elaborează/creează produsul și/sau serviciul pentru domeniile menționate și are potențial de creștere;
  • desfășoară sau intenționează să desfășoare activitate antreprenorială pe teritoriul RM;
  • nu au restanțe față de bugetul public național la data aplicării la Program;
  • dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare.

 

Totodată, nu vor putea beneficia de finanțare din resursele Programului start-upurile tehnologice ce se află în proces de insolvabilitate sau lichidare şi/sau restructurare ca rezultat al insolvabilității ori a căror activitate de întreprinzător este suspendată sau care sunt obiectul unei proceduri legale pentru declarare în una dintre aceste situații.

 

Termenul de implementare a Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit. Implementarea Programului necesită anual un buget estimativ de 20 mil. lei, iar bugetul total al Programului pentru perioada de implementare constituie circa 60 mil. lei, cu posibilitatea de a fi extins cu sprijinul donatorilor locali și externi.

 

Menționăm, activitățile de finanțare în cadrul Programului de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice constituie o schemă de ajutor de minimis și cad sub incidența Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat și ale Regulamentului privind ajutorul de minimis.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Правительство Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1032 просмотры

Дата публикации:

13 Апрель /2022 15:22

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

ajutor de stat | IMM | digitalizare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon