Новости

Proiect: excluderea plafonării subvenției de asigurare în agricultură

Mijloacele financiare prevăzute pentru submăsura Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură se utilizează la subvenţionarea primelor de asigurare stabilite în baza contractelor de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură, încheiate în modul stabilit de Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură. Cererea de acordare a subvenției se depune de asigurator până la data de 15 decembrie, iar în cazul asigurării culturilor de câmp de primăvară – până la 15 iunie.
 
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat și propune spre consultare publică proiectul de modificări la Hotărârea Guvernului nr. 455/2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

 

Documentul are drept scop ajustarea cadrului normativ secundar din domeniul asigurărilor subvenționate în agricultură la prevederile Legii nr. 183/2020.  Astfel, se propune excluderea obligativității prezentării adeverinței de la primărie privind existența bunurilor asigurate, întrucât în Legea nr. 183/2020 nu se mai regăsește această cerință.

 

Totodată, dat fiind faptul că nu a fost aprobată încă o nouă Strategie, care ar stabili obiective generale și specifice ce vor asigura dezvoltarea durabilă a sectorului agroindustrial începând cu anul 2021, se propune prelungirea, până în anul 2022, a termenului de acțiune al HG nr. 455/217, anterior acesta fiind stabilit pentru perioada anilor 2017-2021. Această decizie va exclude impedimentul de continuitate a procesului de subvenționare a potențialilor beneficiari de subvenții post-investiționale, precum și de subvenții acordate în avans.

 

De asemenea, se propune modificarea anexei nr. 2 din Regulament (Lista riscurilor şi a bunurilor agricole ale căror prime de asigurare se subvenţionează din FNDAMR), prin atribuirea riscului specific fiecărui bun agricol.

 

Proiectul mai prevede excluderea plafonării subvenției pentru diferite tipuri de culturi, pentru că existența acestor plafoane este contrară prevederile Legii nr. 183/2020, prin care se stabilește cota subvenției primei de asigurare.

 

Păstrarea plafoanelor se va pune, în cele din urmă, pe umerii producătorilor agricoli, întrucât în cazul în care se depășesc aceste plafoane valorice, diferența neacoperită prin subvenție o suportă producătorul agricol. Astfel că cota subvenției primei de asigurare în mărime de 70% devine o cifră pur declarativă, atât timp, cât producătorul agricol va suporta diferența neacoperită de subvenție, ceea ce diminuează cota stabilită de lege, se spune în nota proiectului.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

882 просмотры

Дата публикации:

22 Апрель /2021 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

asigurare | Agricultură | subvenţii | monitorul.fisc.md | Proiect

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon