Новости
Promovarea antreprenoriatului. Conceptul Programului național
Potrivit datelor oficiale, doar 47% dintre companiile mici și mijlocii supraviețuiesc în primul an după înființare și doar 40% – după al doilea an. Totodată, IMM tind să fie concentrate în sectoare cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi comerțul și repararea vehiculelor (37,5%), activitățile profesionale, științifice și tehnice (8,7%) și industria prelucrătoare (8,5%).
Pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil prin înregistrarea unor progrese semnificative în domenii critice relevante pentru dezvoltarea antreprenoriatului și îmbunătățirea competitivității locale și internaționale a IMM-urilor autohtone a fost elaborat Programul
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că ministerul oferă deschiderea deplină în modificarea și optimizarea cadrului regulator, pentru ca acesta să devină cât mai favorabil pentru dezvoltarea sectorului ÎMM. Totodată, ministrul s-a referit și la acțiunile Planului de dezvoltare al Guvernului pe domeniul antreprenoriat, una dintre care constă în simplificarea regimului de activitate al întreprinderilor de familie (cerințe mai simple privind evidența, evidența contabilă, legislația muncii), ceea ce va permite crearea mai multor locuri de muncă noi.
Astfel, Programul va fi un document de politici publice pe termen mediu de 5 ani, iar prin implementarea acestuia se propune realizarea direcțiilor prioritare pentru perioada anilor 2022-2026:
- dezvoltarea mediului de afaceri și asigurarea concurenței loiale, prin îmbunătățirea cadrului normativ de reglementare a activității de întreprinzător;
- facilitarea accesului la diferite tipuri de surse de finanțare, în special pentru IMM-urile cu potențial de creștere înalt și cele din regiuni;
- promovarea educației antreprenoriale, inclusiv prin ajustarea la cerințele specifice cu privire la competențe și abilități ale IMM-urilor;
- sprijinirea transformării digitale a IMM-urilor, inclusiv prin stimularea dezvoltării comerțului electronic, și adoptarea de noi tehnologii;
- stimularea creșterii exporturilor prin prisma internaționalizării IMM-urilor moldovenești, valorificând mai bine oportunitățile ZLSAC;
- sprijinirea activităților de inovare ale IMM-urilor;
- suportul tranziției IMM-urilor către o economie verde și asigurarea implementării practicilor antreprenoriale durabile etc.
Programul urmează a fi consultat cu părțile interesate, iar asociațiile de business pot transmite propunerile de îmbunătățire a conceptului până la 31 ianuarie 2022.
Totodată, experți din cadrul Consiliului Economic au prezentat și unele propuneri de intervenții pe termen scurt pentru reducerea poverii de reglementare asupra IMM-urilor:
- aplicarea caracterului consultativ al controalelor de stat pentru primii 3 ani de activitate a agenților economici;
- limitarea clară a duratei și frecvenței controlului fiscal;
- crearea Oficiului Avocatului Antreprenorilor;
- elaborarea unui mecanism analitic de constatare a caracterului ne-concurențial al pieței și de identificare a intervențiilor pentru stimularea competiției;
- includerea în formularul Delegației a unui compartiment dedicat pentru „nota de motivare a controlului inopinat” care va fi completată și avizată de conducerea organului de control, odată cu avizarea și emiterea Delegației.
Potrivit datelor, companiile mici și mijlocii din țară prezintă 98,6% din numărul total de întreprinderi, dintre care aproximativ 85,4% sunt microîntreprinderi cu mai puțin de 10 angajați. Sectorul oferă 60,1% din locurile de muncă, generând, în medie, 6 locuri de muncă per întreprindere și aproape 40% din volumul veniturilor din vânzări.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
892 просмотры
Дата публикации:
20 Декабрь /2021 07:59
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
IMM | antreprenor | Consiliul Economic
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии