Новости
Regulamentul privind vehiculele scoase din uz. Consultări publice
Crearea cadrului normativ drept urmare a aprobării proiectului propus pentru consultări publice va asigura instituirea unui mecanism de reglementare a activităților de prevenire a formării de deșeuri de la VSU, inclusiv componentelor și materialelor acestora, dar și refolosirea, reciclarea și alte forme de recuperare pentru a reduce eliminarea de deșeuri, precum și îmbunătățirea din punct de vedere ecologic a activității tuturor agenților economici implicați în ciclul de viață al vehiculelor, în special a operatorilor direct implicați în tratarea vehiculelor scoase din uz.
În acest sens, proiectul propune interzicerea comercializării vehiculelor, a materialelor și componentelor acestora provenite de la producătorii care nu sunt înregistrați într-o listă specială; stabilește procedurile de colectare a VSU, inclusiv a componentelor, materialelor; obligațiile de respectare a acestor proceduri de către persoanele fizice şi agenții economici care generează acest tip de deșeuri; a regulilor privind activitatea sistemelor individuale și colective; cerințele de tratare, valorificare și reciclare, care vor favoriza dezvoltarea de noi tehnologii din punct de vedere al protecției mediului pentru toate tipurile de vehicule. Un capitol aparte al proiectului conține prevederi ce țin de realizarea de către producători a țintelor anuale de valorificare şi reciclare a VSU către anul 2025.
În condiția aprobării proiectului în redacția propusă, în Moldova, prin intermediul Sistemului Informatic Automatizat Managementul Deșeurilor (SIA MD), va fi creată Lista producătorilor ce vor cădea sub incidența reglementărilor de responsabilitate extinsă, în care urmează a fi înregistrați importatorii și distribuitorii de vehicule.
Conform statisticii oficiale, parcul auto național crește anual cu circa 30 de mii de unități de transport, dintre care doar 12% sunt unități de transport noi comercializate de importatorii oficiali. Datele Agenției de Mediu demonstrează că, în perioada anilor 2004-2018, numărul de autovehicule în țara noastră a crescut de la 396 305 la 872 172 unități, ceea ce denotă o majorare de 2,2 ori. Pentru anul 2018, distribuția autovehiculelor pe categorii de vârstă constituie: 2,2% din totalul autovehiculelor au o vechime de până la 2 ani, 3,1% – între 2 și 5 ani, 12% – de 10 ani, iar 82,7% sunt autovehicule care au o vechime de peste 10 ani.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1067 просмотры
Дата публикации:
02 Август /2021 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
autovehicule | scoaterea din uz | Proiect | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии