Новости
Serviciile medicale se scumpesc din cauza cheltuielilor ineficiente
Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Moldova a organizat o conferință dedicată aplicării reformei în domeniul sănătății, în condițiile optimizării costurilor serviciilor medicale. Însă, în ciuda așteptărilor, evenimentul nu s-a axat pe diminuarea prețurilor la serviciile medicale, relatează NOI.md.
La reuniune au participat peste 100 de șefi ai instituțiilor medicale publice și private din întreaga republică, precum și ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, șeful interimar al Delegației UE în Republica Moldova, Wicher Slagter, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Parlamentul României, Cristian Horia, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Jarno Habicht, reprezentantul BERD în Moldova, Veronica Arpintin, ș.a.
„Se presupune eficientizarea utilizării resurselor financiare și umane în sistemul sănătății, - a relatat Andrei Usatîi. – De mulți ani discutăm costul serviciilor medicale, care este în continuă creștere atît în sectorul public, cît și în cel privat. Trebuie să determinăm ce generează costurile ineficiente care influențează prețul serviciilor. În primul rînd este fragmentarea lor, care determină dublarea serviciilor. Plus același management ineficient. Banca Mondială, OMS, Japonia, Austria, Elveția și Norvegia au promis că ne vor acorda sprijin în soluționarea acestor probleme.
Ar fi util exemplul Lituaniei, unde pentru organizarea unui sistem eficient al sănătății au fost necesari 17 ani. Ei au creat clustere de servicii medicale potrivit priorităților: pentru boli oncologice, cardio-vasculare, de reabilitare a pacienților, etc. Eu propun să se creeze grupuri după programul de coaching, pentru implementarea elementelor managementului eficient.
Moldova încearcă să eficientizeze sistemul sănătății mergînd pe calea optimizării spitalelor și capacităților lor. Astfel, din anul 2000 numărul de spitale în țară s-a redus de la 370 la 65. În anul 2004 au fost implementate asigurările în medicină. S-a efectuat descentralizarea serviciilor ambulatorii. Au fost implementate serviciile costisitoare, care nu s-au mai prestat anterior, așa cum sînt transplantarea organelor, hemodializa etc. Totodată, au apărut sisteme informaționale de asistență primară.
Cristian Horia a prezentat un raport elocvent, aducînd drept exemplu România (în comparație cu alte țări ale UE și Moldova), în cadrul căruia a relatat cît de ineficient sînt cheltuite mijloacele și folosit echipamentul de diagnosticare scump, nejustificat sînt spitalizați pacienții etc. Unul dintre exemple: în România, la 100 de mii de locuitori sînt spitalizați 20,5 mii de persoane pe an, în Moldova – 16,5 mii de persoane, UE – 10,5 mii de persoane. În aceste scopuri, în România și Moldova este cheltuit o jumătate din bugetul alocat pentru medicină, pe cînd în UE – 35 la sută.
via | www.noi.md
1814 просмотры
Дата публикации:
22 Январь /2015 11:04
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
preţuri | servicii medicale | medicina | cheltuieli
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии