Новости
Situația economică a gospodăriilor casnice în anul 2020
Potrivit datelor statistice, mărimea medie a unei gospodării casnice din Republica Moldova în anul 2020 a constituit 2,3 persoane. Gospodăriile formate maxim din 2 persoane constituie 65,0% din total, din 4 și mai multe persoane – 18,9%, iar gospodăriile numeroase (inclusiv din 5 și mai multe persoane) fiind caracteristice în special pentru mediul rural, iar cele mai puțin numeroase – pentru mediul urban.
Circa 31,1% din totalul gospodăriilor au în întreținere copii în vârstă de până la 18 ani: 49,0% – un copil, 37,1% – doi, iar 13,9% – trei și mai mulți minori. În mediul urban cele mai frecvente sunt cazurile gospodăriilor cu un singur copil, 17,6% față de 13,6% în mediul rural.
În funcție de tipul gospodăriei, se constată o preponderență a gospodăriilor formate dintr-o singură persoană (31,1%), după care urmează cuplurile familiale fără copii (25,7%) și cuplurile familiale cu copii (19,4%).
Autorii Cercetării susțin că structura veniturilor disponibile diferă pe categorii, fiind dependentă de caracteristicile socio-demografice ale gospodăriilor și mediul de reședință. Astfel, în mediul urban veniturile disponibile medii lunare ale populației au constituit 3695,2 lei per persoană, iar în mediul rural – 2702,2 lei.
În anul trecut a fost constatată o scădere a veniturilor pe măsura creșterii numărului de persoane în gospodărie: în cele formate dintr-o singură persoană veniturile (3690,1 lei) au fost de circa 1,8 ori mai mari comparativ cu cele din 5 și mai multe persoane (2105,8 lei per persoană).
La rândul său, în anul 2020 cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană au constituit 2791,1 lei. Un nivel mai mare a cheltuielilor este constatat în mediul urban, fiind înregistrată, în mediu pe lună, valoarea de 3488,8 lei per persoană, iar în mediul rural – 2331,3 lei per persoană. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar (43,5%), după care urmează cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate și gaze (16,1%), îmbrăcăminte și încălțăminte (8,8%). În gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare de 1,7 ori depășesc cheltuielile familiilor cu 5 și mai multe persoane. Totodată, o gospodărie cu doar un copil în întreținere cheltuiește în medie per persoană de 1,5 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 și mai mulți copii.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
910 просмотры
Дата публикации:
09 Сентябрь /2021 07:58
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
BNS | gospodarii casnice | situatia economica | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии