Новости
Soldul creditelor și depozitelor, în creștere
Cea mai intensă creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/ construcția imobilului, volumul cărora s-a majorat față de noiembrie 2019 cu 27,4%, fapt explicat inclusiv prin buna implementare a Programului „Prima casă”.
Statisticile demonstrează că gradul de acoperire a creditelor prin depozite a fost în perioada de referință la nivel de 155,8%. Aceasta, în opinia experților, indică că există resurse pentru intensificarea creditării, iar băncile licențiate au lichiditatea necesară pentru finanțarea economiei.
Soldul datoriei la credite neperformante ca pondere în soldul total al datoriei la credite, după 2 ani de evoluție ascendentă, înregistrează o tendință de diminuare de la 18,5% în luna noiembrie 2017 (când a fost atins nivelul maxim) până la 8,1% în luna februarie 2020. Diminuarea ponderii creditelor neperformante s-a datorat faptului că băncile au aplicat unele proceduri noi (separarea activelor „bune” de cele „rele” etc.), care au condus la reducerea stocului acestora. Accentuarea riscului de neachitare a obligațiilor creditare în rezultatul declarării situației de urgență a determinat majorarea soldului creditelor neperformante până la 8,9% în luna august, iar în luna noiembrie 2020 acest sold s-a diminuat până la 7,9%.
În scopul atenuării impactului efectelor generale de pandemia COVID-19 pentru perioada de urgență, Banca Națională a Moldovei a întreprins unele măsuri de relaxare a politicii monetare. Astfel, la data de 6 noiembrie 2020 a fost diminuată rata de bază de la 2,75% până la 2,65%. Concomitent, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă până la 30%.
Datele din Informația operativă arată că soldul depozitelor la sfârșitul lunii noiembrie 2020 sa majorat cu 14,5%, atingând un volum de 74,8 mld. lei. Soldul depozitelor în monedă națională a constituit 58,9% din volumul total, fiind în creștere cu 13,7% față de noiembrie 2019, iar în valută străină s-a majorat cu 15,8% față de noiembrie 2019.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
1077 просмотры
Дата публикации:
21 Январь /2021 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
creditare | depozite | relaxare monetara | ministerul economiei | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии