Новости

Stimulente fiscale și sociale pentru muncitorii zilieri

Inițiativa legislativă privind modificarea unor acte normative înregistrată în Parlament are ca scop îmbunătățirea cadrului normativ de reglementare a muncii zilierilor, ținând cont de problema lipsei forței de muncă în agricultură ce tinde spre acutizare, în pofida adoptării Legii nr.22/2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, prin care s-a încercat încadrarea într-un cadru legal al acestor lucrători. În opinia autorului proiectului, este necesară ajustarea în continuare a politicilor în domeniul muncii prestate de zilieri.
 
Astfel, este propusă oferirea unor stimulente fiscale și sociale pentru muncitorii zilieri, care să facă munca în agricultură mai atractivă. Printre acestea se regăsesc reducerea cotei impozitului pe venit din plățile efectuate de beneficiarul lucrărilor în favoarea zilierilor de la 12% la 7%, prin suplinirea art.15 lit. c) din Codul fiscal cu prevederea respectivă.

 

Totodată, autorul inițiativei consideră oportun ca zilierul să nu mai fie obligat să se încadreze în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală, precum și în sistemul public de asigurări sociale pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, potrivit căruia zilierul achită o taxă fixă (pentru anul 2022 este aprobată în sumă de 3270 lei anual sau 272 lunar). Respectivele prevederi se propun a fi excluse din Legea nr.22/2018.

 

Extinderea termenului pentru care zilierii pot exercita activități pentru același beneficiar de la 90 la 120 de zile este încă o prevedere a proiectului, precum și eliminarea termenului de o zi de lucru (8 ore) la stabilirea cuantumului remunerației per oră.

 

În același timp, se propune modificarea Legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj, ceea ce va permite păstrarea statutului de șomer a persoanei luate la evidență, dar care, totodată, reușește să fie angajată în calitate de zilier. Astfel, persoanele înregistrate cu statut de șomer ar putea exercita activități necalificate cu caracter ocazional fără a pierde statutul de șomer.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării inițiativei legislative.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Парламент Республики Молдова

1473 просмотры

Дата публикации:

15 Февраль /2022 07:59

Catalogul tematic

Подоходный налог | Налоговое администрирование | Новости

Ключевые слова

zilieri | facilitati fiscale | şomeri | asigurare obligatorie | proiect de lege

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon