Новости
Formularul UNIF21, modificat
Începând cu perioada fiscală de declarare 2023 Declaraţia unificată (Formularul UNIF21) se va prezenta doar în format electronic în termenul prevăzut1 în art.83 alin.(11) din Codul fiscal, ținând cont de prevederile alin.(9) al articolului citat.
Joi, 27 iulie anul curent, a fost publicat și a intrat în vigoare, Ordinul Serviciului Fiscal de Stat (SFS) nr. 257 din 20 iulie 2023 cu privire la modificarea Ordinului SFS nr.370/2020 prin care a fost aprobat formularul UNIF21 – Dare de seamă fiscală unificată/ (Declarația) și Modul de completare a acesteia care conține și redacția nouă a Formularului UNIF21 (se aplică începând cu perioada fiscală de raportare 2023).
Conform modificărilor intrate în vigoare, în redacție nouă este expus pct. 12 din Modul de completare a UNIF21 (anexa nr. 1 la Ordinul SFS nr. 370/2020), conform căreia, în rd. 0701 „Suma scutirilor acordate fondatorilor întreprinderii individuale, gospodăriei țărănești (de fermier)” se va indica suma scutirilor acordate fondatorilor întreprinderii individuale (întreprinzătorului individual), gospodăriei ţărăneşti (de fermier) de care aceştia pot beneficia în baza art.33, 34, 35 din Codul fiscal. Acest rând se va completa doar în cazurile nefolosirii scutirii în alte cazuri prevăzute de CF. Indicatorul din rd. 0701 nu trebuie să depăşească rezultatul pozitiv al calculului: rd.040 – rd.050 – rd.060.
Totodată, în anexa 6 la tabelul nr.1 la Ordinul SFS nr. 370/2020 în rd. cu codul 02010 se vor reflecta mijloacele băneşti obţinute din fondurile speciale şi/sau mijloacele financiare obţinute sub formă de grant prin intermediul programelor aprobate de Guvern, utilizate în conformitate cu destinaţia fondurilor, specificate în baza legislaţiei fiscale ca neimpozabile (art.20, lit.z2) din CF).
În rd. 0202 col. 2 din anexa dată se va reflecta suma dobânzilor aferente depozitelor bancare depuse pe un termen ce depășește 3 ani şi valorile mobiliare corporative sub formă de obligațiuni emise pe un termen ce depășește 3 ani (art.24 alin.(8) din Legea nr.1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale CF).
Modificările la Modul de completare mai prevăd că dacă se donează mijloace fixe care au fost folosite anterior în activitatea de întreprinzător, în col.2 din anexa 6.1 la tabelul nr.1 se reflectă valoarea neamortizată în scopuri fiscale a acestor mijloace fixe. În cazul în care se donează alte active (mărfuri, producţie finită, materiale), în col.2 se va reflecta valoarea lor contabilă conform datelor din contabilitatea financiară. În col.3 din anexa 6.1 se reflectă valoarea de piaţă a activelor donate (determinată în baza art.5 pct.26) din CF), iar în col.4 – mărimea maximă dintre indicatorul reflectat în col.2 şi col.3. Suma rândului „Active – total” col.4 din anexa 6.1 se reflectă în col.3, rd.0207 din anexa 6 la tabelul 1 a Declaraţiei.
Ordinul publicat mai prevede că după tabela anexa 7.1 la tabelul nr.1 Notă la rândul 0304 „Cheltuieli de reprezentanță” Modul de completare a UNIF21 se completează cu un alineat nou care stabilește că anexa 7.1 la tabelul nr.1 se completează cu scopul evaluării cheltuielilor de reprezentanță care sunt permise la deducere în conformitate cu prevederile art.24 alin.(3) din CF.
În col. 3 din rd. 03043 se reflectă indicatorul stabilit conform pct.53 din HG nr.693/2018. În col. 4 se reflectă suma cheltuielilor de reprezentanță în limitele normelor stabilite de Guvern, care se determină prin produsul dintre indicatorul indicat în col. 2 și coeficientul indicat în col. 3. În rd. 03044 col. 4 se reflectă suma efectivă a cheltuielilor de reprezentanță suportate de către entitate, constatate în contabilitatea financiară, se transferă în rd. 0304 col. 2 din anexa 7 la tabelul 1. În rd. 0304 col. 4 se va reflecta indicatorul din rd. 03044, dar nu mai mult decât indicatorul din rd. 03043. Suma din rd. 0304 col. 4 anexa 7.1 se transferă în rd. 0304, col.3 din anexa 7 la tabelul nr.1.
------------------------
1 Codul fiscal
Articolul 83. Prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit
(11) Prin derogare de la prevederile alin.(2) lit.d), întreprinzătorul individual sau gospodăria ţărănească (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sînt înregistraţi ca plătitori de TVA prezintă, nu mai tîrziu de data de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune, o dare de seamă fiscală unificată (declaraţie) cu privire la impozitul pe venit.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1357 просмотры
Дата публикации:
27 Июль /2023 09:56
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
UNIF21 | modificari fiscale
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии