Новости

Guvernul și mediul de business: discuții pe platforma Consiliului Economic

Cele mai importante probleme cu care se confruntă mediul de business din Republica Moldova au fost discutate astăzi pe platforma Consiliului Economic, cu participarea premierului Dorin Recean și a ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

 

Unul din subiectele abordate a vizat pachetul de legi ce se referă la digitalizarea economiei și dereglementarea afacerilor, iar în acest sens reprezentanții mediului de business au fost invitați să transmită în continuare propunerile pentru următorul pachet de legi privind digitalizarea comerțului, ce urmează a fi prezentate în cadrul ședinței IConsiliu. De asemenea, reprezentanții sectorului IT au solicitat extinderea termenului de funcționare a parcului IT, precum și reglementarea prevederilor privind serviciile de externalizare a afacerilor.

 

Totodată, participanții la discuții s-au referit la necesitatea modificării Legii concurenței nr. 183/2012. Reamintim că este elaborat un proiect de modificare a acestei legi, ce conține prevederi privind combaterea concurenței neloiale, precum și prevede majorarea pragurilor în cazul notificării concentrărilor economice, dar și atribuții noi pentru Consiliul Concurenței în partea ce vizează inițierea investigației concurențiale etc.

 

De asemenea, în cadrul ședinței reprezentanții mediului de afaceri au solicitat suport referitor la implementarea, începând cu 1 ianuarie curent, a conceptului de responabilitate extinsă a producătorilor (REP), conform căruia doar întreprinderile  înregistrate în Sistemul Informațional de Management al Deșeurilor (SIA MD) pot introduce pe piață produse ambalate.

 

Reprezentanții sectorului agricol au solicitat o ședință tehnică cu participarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, îndeosebi, asociațiile producătorilor de fructe.

 

Alte probleme la care mediul de business a solicitat suport din partea Guvernului vizează:

  • Gestionarea deșeurilor;
  • Promovarea utilizării produselor regenerabile;
  • Acordarea unei perioade de tranziție suficientă în cazul transpunerii legislației UE;
  • Digitalizarea servicilor medicale și lansarea conceptului de telemedicină;
  • Reglementarea activității agentului de muncă temporară;
  • Acordarea suportului pentru dezvoltarea eficienței energetice prin intermediul programului FACEM și pentru întreprinderile mari;
  • Crearea instituției Ombudsmanului pentru drepturile antreprenorilor etc.

 

 

 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

594 просмотры

Дата публикации:

07 Апрель /2023 17:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Subvenţiile în agricultură | sustinerea businessului

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon