Новости

Guvernul va aproba un nou document de politici pentru eficientizarea și modernizarea sistemului de control

Cancelaria de stat a lansat consultările publice a proiectului Conceptului programului de dezvoltare a domeniului controlului de stat pentru anii 2025-2028, care urmează a fi aprobat de Guvern, elaborat în scopul aprobării unui nou document de politici pentru a stabili un cadru coerent de acțiuni pentru eficientizarea și modernizarea sistemului de control, aliniat la standardele europene, capabil să asigure aplicarea uniformă a reglementărilor și să contribuie la creșterea competitivității economice.

 

În afirmația autorilor proiectului, în prezent Moldova se confruntă cu dificultăți în crearea noilor sisteme de control și eficientizarea activității celor existente, în contextul asigurării respectării principiilor bunei reglementări, precum cele prevăzute în Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Se preconizează că soluționarea acestor provocări va avea impact pozitiv asupra procesului de integrare europeană, accesului la piața internă a UE și încrederii investitorilor.

 

În același timp, mediul de afaceri din RM se confruntă cu o povară administrativă ridicată din cauza unor controale frecvente și ineficiente, care nu sunt întotdeauna bazate pe o analiză calitativă a riscurilor. Conform proiectului, această povară administrativă, ce include birocrație excesivă și proceduri de control redundante, afectează negativ întreprinderile, creând obstacole în calea dezvoltării lor și reducând competitivitatea pe piață. În special, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) sunt cele mai afectate, având resurse limitate pentru a gestiona sarcinile administrative impuse de un sistem de control ineficient.

 

Conform proiectului, un sistem de control reformat și modernizat, bazat pe analiza eficientă a riscurilor, va permite reducerea numărului de controale nejustificate, concentrând resursele organelor de control acolo unde riscurile sunt mai mari. Astfel, se va reduce presiunea asupra mediului de afaceri, iar companiile vor avea mai multă libertate de a-și dezvolta activitățile fără constrângeri administrative inutile.

 

Costurile aferente implementării programului urmează a fi specificate în Planul de acțiuni privind implementarea acestuia în conformitate cu prevederile Cadrului bugetar pe termen mediu.

 

Perioada de elaborare a Programului pentru consolidarea capacităților organelor de control în contextul aderării la Uniunea Europeană este preconizată pentru lunile noiembrie-decembrie 2024, iar în lunile ianuarie-februarie 2025 urmează să se asigure promovarea acestuia.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

98 просмотры

Дата публикации:

18 Ноябрь /2024 08:04

Catalogul tematic

Новости | Государственный контроль

Ключевые слова

consultari publice | control de stat

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon