Новости

Importul culturilor cerealiere și oleaginoase poate fi permis, provizoriu, doar în baza licenței eliberate de MAIA

Prin derogare de la prevederile Legii nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, pe parcursul anului 2024, poate fi permis importul doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a mărfurilor de la pozițiile tarifare 1001 - grâu, 1005 - porumb și 1206 - semințe de floarea-soarelui, cu excepția mărfurilor de la următoarele subpoziții din Nomenclatura Combinată a Mărfurilor: 100111 - grâu dur destinat însămânțării; 100119 - altele, destinate însămânțării; 1001 91 - triticum spelta, grâu comun, meslin și altele, destinate însămânțării; 1005 10 - porumb, destinat însămânțării; 1206 00 100 - semințe de floarea-soarelui, destinate însămânțării; 120600910 - semințe de floarea-soarelui decorticate, în coji cu dungi albe sau gri cu specificarea albe, ce nu sunt destinate însămânțării.

 

Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 4 iulie anul curent, a aprobat în prima lectură proiectul modificărilor la Legea nr.160/2011, elaborate în scopul prevenirii prejudiciilor grave pentru fermierii autohtoni.

 

Conform proiectului, cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de persoana juridică sau fizică care desfășoară așa activități economice ca: 10.41 Fabricarea uleiurilor și grăsimilor; 10.61 Fabricarea produselor de morărit; 10.91 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; 01.4 Creșterea animalelor.

 

Se propune ca cererile să fie examinate de către o comisie constituită din reprezentanți ai MAIA, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și din reprezentanți ai asociațiilor de profil. Regulamentul cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea comisiei de licențiere se va aproba prin ordin al ministrului agriculturii și industriei alimentare.

 

Proiectul prevede că persoanele juridice sau fizice care vor primit licență de import, nu vor fi în drept să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate supuse licențierii.

 

Inițiativa prevede expres, că termenul de reglementare prin licențiere a importului de mărfuri prevăzute supra va putea fi extins de către Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu cel mult 12 luni. Totodată, modificările propuse nu se vor aplica mărfurilor supuse licenței de import încărcate spre expediere până la data publicării și intrării în vigoare a noilor prevederi.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Парламент Республики Молдова

419 просмотры

Дата публикации:

05 Июль /2024 07:40

Catalogul tematic

Новости | Импорт

Ключевые слова

noutati | autorizatie | cereale | import

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon