Новости
ISM: aplicarea coerentă și obiectivă a criteriilor de risc
La stabilirea probabilității apariției prejudiciului, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), în procesul planificării controalelor, va utiliza, suplimentar la cele existente, criterii de risc generale: durata de la data efectuării ultimului control; numărul de persoane angajate; istoricul conformității sau neconformității cu prevederile legislației și cu prescripțiile Inspectoratului.
În cadrul ședinței de astăzi, 16 noiembrie, Guvernul a acceptat modificări și completări la Metodologia privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor în domeniile de control ale ISM (Metodologia), aprobată prin HG nr. 894/2018, scopul acestora fiind aplicabilitatea mai reușită a criteriilor de risc la elaborarea planului anual de control.
Totodată, hotărârea aprobată conține și o nouă redacție a pct.101 din Metodologie, care stabilește criteriile de risc specifice pentru domeniile de control utilizate de ISM. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor (la data publicării în „MO”), ISM va lua în calcul criterii precum devierea negativă a mărimii salariului mediu pe unitate de la mărimea salariului mediu pe ramură (după CAEM); producerea accidentelor de muncă; durata de la data efectuării ultimului control; ponderea salariaților cu salariul egal sau mai mic decât salariul minim; suma totală a veniturilor constatate conform datelor contabilității financiare/numărul de salariați din unitate față de acest indicator pe ramură (după CAEM).
În opinia autorilor, revizuirea criteriilor de risc va asigura posibilitatea efectuării unei analize ample a întreprinderilor/unităților ce prezintă suspiciuni de utilizare a muncii nedeclarate și de achitare a salariilor în plic, ceea ce va contribui la elaborarea corectă a planului de control pe domeniile relevante ISM. Suplimentar, aplicarea coerentă și obiectivă a criteriilor de risc va contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă a salariaților prin respectarea prevederilor normative din domeniul muncii (legalizarea raporturilor de muncă – evidența corectă a timpului de muncă și a timpului de odihnă, modul de achitare a remunerației etc.) și securității și sănătății în muncă.
Учреждения:
Государственная инспекция труда РМ | Правительство Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1166 просмотры
Дата публикации:
16 Ноябрь /2022 15:45
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
criterii de risc | securitatea muncii
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии