Новости

Legislația cu privire la parteneriatul public-privat va fi revizuită

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la Legea nr.179/2008 cu privire la parteneriatul public-privat (PPP), elaborat în scopul stabilirii unor norme clare în domeniu și susținerii dezvoltării infrastructurii critice de care depinde bunăstarea populației și progresul economic al țării.

 

Proiectul prevede completarea Legii nr. 179/2008 cu un articol nou care va reglementa parteneriatele publice-private. Astfel, PPP, în condițiile aprobării modificărilor în redacția autorilor, va reprezenta o colaborare contractuală, stabilită pe termen lung (de minimum 5 ani), între un partener public și unul privat, având ca obiectiv principal construirea, modernizarea și/sau reconstrucția infrastructurii publice în vederea asigurării furnizării unor servicii publice în domeniul de competență al partenerului public.

 

Se propune ca această colaborare să implice distribuirea responsabilităților, riscurilor și beneficiilor între cele două părți, pentru a maximiza eficiența și calitatea serviciilor publice oferite. În noile condiții partenerul public va putea autoriza partenerului privat dreptul de construcție asupra unui teren proprietate publică fără obligația de plată pentru utilizarea acestuia. Toate aspectele referitoare la constituirea, exercitarea sau transferul dreptului de construcție, inclusiv eventualele compensații, se vor stabili prin contractul încheiat între părți.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, obiect al unui PPP nu va putea fi: exclusiv furnizarea de bunuri sau acordarea dreptului de exploatare pentru uzul economic al publicului, cum ar fi activitățile comerciale, darea în locațiune a spațiilor sau alte operațiuni similare, fără a implica obligații suplimentare specifice unui PPP; întreprinderile de stat/municipale ori societăţile comerciale în care statul/autoritatea publică locală deţine o cotă-parte majoritară din capitalul social, în cazul în care investiţiile planificate pentru realizarea contractului de PPP pot fi acoperite, în proporţie de cel puţin 30%, din resurse financiare proprii, obţinute din profitul net pe parcursul ultimilor 3 ani calendaristici consecutiv.

 

Mecanismul PPP, conform proiectului, va fi caracterizat de așa elemente ca:

 

  • cooperarea dintre partenerul public și partenerul privat, în vederea implementării unui proiect public;
  • durata relativ lungă de derulare a raporturilor contractuale, de minimum 5 ani, care să permită partenerului privat recuperarea investiției și obținerea unui profit rezonabil;
  • finanțarea proiectului, de regulă din fonduri private și, după caz, prin finanțarea în comun din fonduri private și fonduri publice;
  • distribuirea riscurilor între părți, în funcție de capacitatea fiecăreia de a evalua, gestiona și controla un anumit risc.

 

Proiectul stabilește expres că pentru contractele de PPP care au ca obiect concesiuni de servicii în curs de realizare la data intrării în vigoare a noilor reglementări, modificările propuse nu se vor aplica.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

191 просмотры

Дата публикации:

10 Февраль /2025 07:55

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

atragerea investitiilor | parteneriat public-privat

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon