
Новости
Salarii și indemnizații mai mari pentru procurori
De la 1 ianuarie 2016, salariile procurorilor ar putea fi majorate aproape de două ori, astfel încît acestea vor constitui 90 la sută din cele ale judecătorilor. Prevederea se conține în Legea cu privire la reformarea Procuraturii. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice astăzi, în cadrul unei conferințe internaționale desfășurate la Chișinău, notează Noi.md. Potrivit şefului grupului de lucru privind reforma procuraturii, Vlad Gribincea, corelarea salariilor procurorilor cu cele ale judecătorilor este un lucru absolut necesar. Procurorii anticorupție au în prezent un salariu mai mic decît ofițerii de urmărire penală de la CNA, ceea ce mi se pare straniu. Pentru a acorda o garanție socială pe măsură, grupul de lucru a propus legarea salariilor procurorilor de cele ale judecătorilor, astfel încît salariul unui procuror dintr-o instanță similară, cu o vechime în muncă similară, să constituie 90 la sută din salariul judecătorului, a precizat Gribincea. Totodată, spune Vlad Gribincea, urmează a fi modificat și cuantumul indemnizației de concediere a procurorilor. Potrivit noilor prevederi, un procuror care a activat cel puțin 20 de ani în domeniu va putea ridica o indemnizație egală cu 10 salarii de funcție, odată cu plecarea din sistem în mod onorabil. De indemnizații de concediere nu vor putea beneficia însă procurorii cu o vechime în muncă mai mică de 10 ani. Nu ni se pare logic să dăm garanții bune la concediere fără a stimula activitățile anterior. Noi am propus o formulă, astfel încît această indemnizație să rămînă aproximativ la același nivel la care este în prezent. Am copiat formula existentă pentru judecători, ceea ce înseamnă 50 la sută din salariul procurorilor pentru fiecare an lucrat în procuratură, a menționat Gribincea. Directorul Centrului de Resurse Juridice a mai declarat că proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii poate fi implementat și fără modificarea Constituției, în proporție de 99 la sută. Excepție este procedura de numire în funcție a procurorului general, care poate fi aplicată doar odată cu modificarea Constituției. Procedura prevede că procurorul general ar urma să fie desemnat de către șefului statului la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor, și nu de parlament, așa cum este în prezent.
via | www.noi.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
2472 просмотры
Дата публикации:
21 Апрель /2015 13:29
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
salarii | indemnizatii | procurori | Reforme | judecatori
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии