Новости
Managementul datoriei de stat pe termen mediu: pentru anii 2025-2027 se prognozează o creștere reală a PIB între 3% și 3,7%
Având la bază prognoza indicatorilor principalelor sectoare ale economiei naționale, se prevede o creștere reală a produsului intern brut (PIB) de circa 2,5% în anul 2024, cu o estimare de creștere între 3% și 3,7% în anii 2025-2027; rata inflației medii anuale va fi de 4,8% în 2024, menținându-se relativ stabilă și oscilând ușor în proximitatea țintei de 5% în următorii trei ani; cursul de schimb mediu al leului moldovenesc în raport cu euro va crește de la 20,10 lei în 2025 până la 20,70 lei în 2027.
Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2025-2027)”, elaborat în baza indicatorilor macroeconomici furnizați de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și estimărilor pentru anii 2026-2027. Documentul a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali. Scopul documentului constă în stabilirea direcțiilor prioritare de activitate ale Ministerului Finanțelor orientate spre atingerea obiectivului fundamental și a celor specifice, precum și acțiunile care vor fi întreprinse de către autorități în vederea asigurării finanțării deficitului bugetar.
Conform proiectului, în perioadă de prognoză, soldul (deficitul) bugetului de stat raportat la PIB va înregistra o tendință de diminuare în perioada 2025-2027, ajungând în medie la -3,4%, situându-se între minus -3,8% și -3,1% din PIB.
Programul prevede că estimările bugetare şi tabloul macro-fiscal pe termen mediu pot suferi abateri de la nivelurile prognozate, ca urmare a posibilei materializări a riscurilor ce pot apărea atât pe plan intern, cât și pe plan extern, ce pot avea impact asupra deficitului bugetar și a evoluției nivelului datoriei. Dintre cei mai importanți factori de risc sunt agravarea tensiunilor geopolitice la nivel mondial; aprofundarea crizei energetice regionale; creșterea inflației la nivel global; condițiile climaterice nefavorabile; accentuarea dezechilibrelor la nivel macroeconomic; fluctuațiile excesive ale cursului de schimb al monedei naționale; perspectivele unor rate ale dobânzilor mai mari.
În proiect se menționează că în ultimii ani bugetul a beneficiat de un suport considerabil din partea partenerilor externi, al căror scop a fost de a susține Moldova în condițiile dificile. Totuși, pentru a facilita relansarea economiei, precum și pentru a impulsiona dezvoltarea economică durabilă, atragerea surselor externe este importantă.
Pentru următorii 3ani atragerea surselor de finanțare internă va fi determinată de impredictibilitatea mediului economic care va influența și evoluțiile pe plan intern. În cazul unor deficite bugetare excesive pe termen mediu, conform Programului, emiterea de valori mobiliare de stat suficientă acoperirii necesităților de finanțare, va trebui să țină cont de capacitatea de absorbție a pieței interne şi de caracteristicile deținătorilor de VMS emise pe această piață.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
61 просмотры
Дата публикации:
22 Ноябрь /2024 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
datorie de stat | managementul datoriei de stat
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии