Новости

Membrii CCI au participat la o ședință de informare cu genericul: „Soluționarea litigiilor comerciale prin metode alternative”

La data de 6 iulie 2023, peste 50 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la o ședință de informare privind soluționarea litigiilor comerciale prin arbitraj și mediere.

 

Potrivit președintelui CCI Sergiu Harea, conform Legii Nr. 393/1999 cu privire la Camera de Comerţ şi Industrie, una din direcțiile prioritare de activitate  ale  CCI  a  RM  este  îmbunătățirea  şi  dezvoltarea  segmentului  de  soluționare  alternativă (extrajudiciară) a litigiilor comerciale.

 

„Curtea de Arbitraj și Centrul de Mediere sunt instituții esențiale pentru medierea și soluționarea disputelor comerciale și de afaceri în mod eficient, echitabil și neutru. În acest an, CCI a RM împlinește 105 ani de la fondarea instituției pe teritoriul Basarabiei, iar Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI a RM marchează 30 de ani de activitate, ceea ce constituie un prilej pentru a evalua rezultatele dar și a stabili noi obiective care vor facilita accesul mediului de afaceri la arbitraj ca instrument eficient de soluționare extrajudiciară a litigiilor. În acest context, vreau să informez membrii CCI că se pot adresa la Chișinău, la sediul CCI pentru rezolvarea conflictelor prin arbitraj, iar litigiile comerciale pot fi soluționate prin mediere atât la Chișinău, Bălți dar și Cahul, unde au fost deschide Centre regionale de Mediere”, a spus Sergiu Harea.

 

Dumitru Postovan, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional (CACI) a vorbit despre rolul și funcționarea Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă CCI a RM.

 

Potrivit președintelui CACI, procedura arbitrară nu este suficient de solicitată și cunoscută de mediul de afaceri. Din cele 34 de instituții permanente de arbitraj existente în RM, doar CACI este funcțională și examinează anual circa 100-120 de litigii naționale și internaționale (de tip comercial, prestare de servicii, corporative, etc. având ca părți în litigii oameni de afaceri din peste 30 de state). Lista arbitrilor aprobată de CCI include peste 60 arbitri locali și internaționali.

 

Pe parcursul anilor 2017-2022, Curtea de Arbitraj a  desfășurat procedura arbitrală în domeniile comerț, transport, locațiune, prestări servicii, inclusiv construcții și inginerie, etc.  În legătură cu ultimele modificări ale Statutului, Curții de Arbitraj a CCI i-au fost acordate competențe de a examina  și litigii sportive.

 

„În anul 2023 Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI a RM marchează 30 de ani de activitate. În toamna acestui an vom organiza un eveniment cu prilejul aniversării, și în acest context, invit antreprenorii să participle la conferința ce se va desfășura cu participarea experților din domeniu, pentru a afla mai multe despre procedura de arbitraj și beneficiile sale”, a declarat Dumitru Postovan.

 

De menționat că atât lista arbitrilor cât și Regulamentele Curții de Arbitraj sunt publicate pe pagina web- https://arbitraj.chamber.md/

 

Lefter Dumitru, Directorul Centrului de Mediere al CCIa comunicat participanților despre importanța medierii, menționând că instituția este receptivă pentru a primi litigii comerciale.

 

„Medierea este un proces voluntar în care o a treia parte neutră, numită mediator, facilitează dialogul și negocierile între părți pentru a ajunge la o soluție amiabilă. În urma unui studiu realizat la CCI, s-a constatat că moldovenii sunt o națiune cam conflictuală, dosarele cărora stau în instanțele de judecată cca 5-6 ani. Astăzi procedurile de judecată devin tot mai scumpe și mai greu de realizat. Potrivit sondajului sus menționat, din numărul celor intervievați cca 70% ar încerca, 20%- nu ar apela niciodată la mediere, 10% ar apela în anumite condiții la procedura de mediere. Îndemn antreprenorii să apeleze la mediere, deoarece aceasta este utilă, este un proces flexibil, desfășurat în mod confidențial, deții controlul asupra procesului, durată și costurile sunt  reduse, iar o persoană neutră ajută activ părțile să depună efort în vederea obținerii unui acord negociat cu privire la un litigiu sau divergențe, părțile deținând controlul final asupra deciziei de ajunge la o tranzacție și a condițiilor tranzacției”. Din păcate moldovenii nu prea cunosc despre metodele alternative de soluționare a litigiilor, de aceea vă îndemn să ne urmăriți, pentru a afla mai multe despre această procedură rapidă și eficientă”, a menționat Dumitru Lefter.

 

Centrul  de  Mediere creat  de  CCI  în septembrie 2015, este prima organizație de mediere încorporată, bazată pe Lege privind medierea.

 

Centrul utilizează platforma celor 10 filiale ale CCI pentru conexiunea cu domeniul afacerilor din întreaga țară, fiind create centre regionale.

 

Lista mediatorilor dar și cadrul legal le puteți găsi pe pagina web https://mediere.chamber.md/

 

Antreprenorii prezenți la eveniment au adresat întrebări cu privire la procedura de arbitraj și mediere.

 

Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

812 просмотры

Дата публикации:

07 Июль /2023 09:42

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

proces de mediere | litigii comerciale

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon