Новости

Metoda de determinare a valorii de piață a bunurilor imobile nefinisate, elaborată

Agenția Relații Funciare și Cadastru propune modificarea Regulamentului provizoriu privind evaluarea bunurilor imobile (Regulament), aprobat prin HG nr. 958/2003, în acest sens fiind elaborat un proiect, inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat.

 

În afirmația autorilor inițiativei lansate, Regulamentul aplicat la etapa actuală a fost elaborat și aprobat încă în anul 2003 și necesită actualizarea în legătura cu dezvoltarea metodologiei de evaluare a bunurilor imobile. Proiectul are drept scop ajustarea, îmbunătățirea și eliminarea unor incertitudini la aplicarea metodelor de evaluare a bunurilor imobile. Totodată, aplicarea noilor prevederi, odată cu intrarea acestora în vigoare, va asigura sporirea calității rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile.

 

Proiectul propune completarea pct. 10 din Regulament care reglementează aplicarea metodelor de evaluare, cu metoda ce se va aplica pentru evaluarea bunurilor imobile nefinisate: în cazul unei piețe dezvoltate - metoda analizei comparative a vânzărilor, metoda cheltuielilor și metoda veniturilor; în cazul unei piețe slab dezvoltate sau inexistenței acesteia - metoda cheltuielilor.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, lista metodelor pentru determinarea ratei de capitalizare din Regulament va fi completată cu metoda adiționării (cumulativă) care presupune însumarea estimărilor individuale ale fiecărei componente de risc a ratei de capitalizare. Proiectul prevede și formula de calculare a ratei de capitalizare.

 

Astfel, la calcularea acesteia se presupune a fi luate în calcul rata profitabilității fără risc, rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei; rata riscului pentru lichiditatea joasă; rata de recuperare a capitalului (numai pentru îmbunătățiri); prima pentru managementul investițional (neefectiv) care se va determinata, ținând cont de complicația gestiunii obiectului; rata riscului investițional (este determinată de nivelul dezvoltării pieței bunurilor imobile și numărul obiectelor competitive.

 

Autorii mai propun ca raportul de evaluare care constituie etapa finală a procesului de evaluare și este un act întocmit de evaluator şi prezentat beneficiarului serviciilor de evaluare prin care este justificată estimarea valorii bunului imobil, să poată fi elaborat pe suport de hârtie și/sau în varianta electronică. Raportul pe suport de hârtie se va întocmi în două exemplare, unul dintre care se va transmite beneficiarului serviciilor de evaluare, iar al doilea se va păstra de către întreprinderea de evaluare.

 

Raportul în format electronic se va transmite beneficiarului serviciilor de evaluare. Totodată, proiectul prevede că copiile actelor și alte materiale informative colectate de evaluator în procesul de evaluare, împreună cu raportul de evaluare întocmit în format electronic, să se păstreze de către întreprinderea de evaluare. Rapoartele de evaluare se vor păstra de către întreprinderea de evaluare timp de 5 ani.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

950 просмотры

Дата публикации:

03 Август /2023 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

valoarea reală | Bunuri imobile

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon